Lietuvos pareigūnai – Aplinkosaugos, Civilinės saugos, Valstybės sienos apsaugos – meškeriotojams, pramogaujantiems prie užšalusių vandens telkinių, primena atidžiai žiūrėti po kojomis ir saugotis plyšių bei nelaimių. Įlūžti, įklimpti, tamsoje ledo tyruose paklysti...

„Kiekvienas žingsnis judančiojo ledu dabar turi būti itin atsargus,o visų žūklautojų elgesys – itin apdairus“, - sako Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pagėgių rinktinės vadas Rimantas Timinskis.

Ši rinktinė kontroliuoja valstybės sienos su Rusijos federacijos Kaliningrado sritimi atkarpą, kurios didžioji dalies eina Nemunu.

Vienur žvejų tiršta, kitur - nė vieno

Ši upė ties Tilže (Sovetsku) ir žemiau bei aukščiau dviejų tiltų – automobilinio ir geležinkelio – pilna didesnių ir mažesnių properšų, bet rusai ties savo krantu plačiai aptūpę priekrantės ledą. Ten tiršta ir ekečių, ir prie jų rymančių žūklautojų.

Lietuvos pusėje – nė vieno. „Tikrai ne todėl, kad ledas jau trūkinėja. Mes ant jo gręžti eketes negalėjome visą žiemą, net ir tada, kai ledas buvo tvirtas. Nes ant jo neleido ir neleidžia lipti sieną su Rusjia saugantys Pagėgių rinktinės pasieniečiai“, - su pavydu žvelgdami į rusų pusę, žurnalistei trečiadienį skundėsi Panemunės-Sovetsko geležinkelio tiltą remontuojantys vyrai.

Pasak jų, vienam vyrų Panemunės pusėje teko ir 300 litų baudą sumokėti už tai, kad užlipo ant ledo. „Tai yra absurdas. Už tai, kad toje pačioje vietoje vasarą iš valtelės ar nuo kranto užmetimus galime daryti, žiemą nuo ledo eketėse žuvis gaudyti -– neleistina. Net metro nuo sausumos į upės gilumą ledu negalima žengti, kitaip nubaus. O štai Rusijos pusėje – šimtai vyrų ant ledo, ir niekas jiems džiaugtis laimikiais ir bendravimu netrukdo“, - apgailestavo geležinkelio remontininkai.

Jie sakė žiną tvarką, kad užkardose reikia įsigyti buvimo sienos apsaugos zonoje leidimus - vienkartinius ar ilgalaikius – bet jie, pasak žvejų mėgėjų, nesuteikia galimybės lipti ant ledo. “Pasieniečiai prisistato, per apžvalgos bokštų stebėjimo įrangą pastebėję, ir veja“,- skundėsi vyrai.

Žvejų teiginius vadina netiesa

Pagėgių rinktinės vadas R.Timinskis šiuos Panemunės miestelio poledinės žūklės mėgėjų apgailestavimus vadina akivaizdžiai su tikrove prasilenkiančiais.
Citata
Už tai, kad toje pačioje vietoje vasarą iš valtelės ar nuo kranto užmetimus galime daryti, žiemą nuo ledo eketėse žuvis gaudyti -– neleistina. Net metro nuo sausumos į upės gilumą ledu negalima žengti, kitaip nubaus.

„Iki pat Nemuno farvaterio, kuris yra skiriamoji valstybių sienos riba, žvejai mėgėjai gali eiti gręžti ekečių ar žvejoti iš valčių vasarą. Neįtikėtina, kad mūsų pareigūnai vytų iš upės ar baustų tariamus pažeidėjus, jei pramogautojai turi reikiamus leidimus. Mes juos išduodame tik tiems asmenims, kurie neturi nuobaudų, nėra anksčiau tapę įstatymų pažeidėjais. Nevaržome gyventojų laisvės naudotis gamtos teikiamais malonumais pasienio zonoje ir esame pasiruošę ateiti į pagalbą visiems, pakliuvusiems į bėdą lede, vandenyse ar sausumoj, bet akiplėšų netoleruojam“, - sako R.Timinskis.

Beje, pasieniečiams ne kartą yra tekę rizikuoti savo sveikata ir gyvybe, ieškant iš apverstų valčių per audras iškritusių, ant ledo lyčių dreifuojančių ir pagalbos šaukusių sušalusių žvejų. „Ačiū“ išgelbėtieji numeta ne visada.