Gandrų biologijai ištirta labai detaliai, parengta visa biblioteka šiai rūšiai skirtų monografijų ir populiarių knygų. Tačiau gandrų ekologija keičiasi ir pagal kai kuriuos stebėjimus galima daryti išvadas, kad kinta ir jų biologija. Jau daug pavasarių gandrai sugrįžta „laiku“ – paskutinę kovo savaitę, iš karto imasi lizdų tvarkymo darbų, o po to pradeda dėti kiaušinius ir perėti. Net 2013 metais, labai vėluojant pavasariui, gandrai beveik nepakeitė savo įpročių.
Autorius
Gandriukai jau žvalgosi pro lizdo kraštą – pro žiūroną galima matyti jų galvas ir trumpus „vaikiškus“ snapelius, visai nepanašius į suaugusio gandro snapą.
Pilna baltojo gandro dėtis 3-4 balti, stambūs kiaušiniai. Tiesa, jų gali būti mažiau (ypač porų, perinčių pirmą kartą lizduose), tačiau nereti atvejai, kai sudedami 5-6 ar net 7 kiaušiniai. Jaunikliai išsirita anaiptol ne iš visų kiaušinių, paprastai jų būna 2 – 3. Kartais bandoma ieškoti paralelių tarp gandrų šeimų gausos ir būsimos vasaros orų – atseit, taip gandrai „planuoja“ savo jauniklių skaičių. 
Gandrienė lizde

Maža to, tokiu gandrų „įžvalgumu“ stengiamasi paaiškinti atvejus, kai gandrai iš lizdo išmeta jauniklius – atseit, jie supranta,, kad vasarą orai bus nepalankūs ir pritrūks maisto. Iš tikro – nieko bendro tarp prognozių ir gandrų šeimyninio gyvenimo nėra – paukščiai gyvena pagal kitus principus ir iš anksto prognozuoti ir planuoti savo gyvenimo ritmų negali.

Kaip gandriukus apsaugo nuo kaitrios saulės?

Jaunikliai auga maždaug 2 mėnesius, vadinasi, kai kuriuos lizdus šiemet jie paliks liepos pirmąją dekadą.

Taip tik bus, o dabar gandriukai jau žvalgosi pro lizdo kraštą – pro žiūroną galima matyti jų galvas ir trumpus „vaikiškus“ snapelius, visai nepanašius į suaugusio gandro snapą. Kol kas pačios nepanašiausios jų kojos – dar visai silpnos, trumpos: tokios dar netinka stovėti, paaugę gandriukai ilgai tik „klūpo“, o atsistoja būdami jau visai plunksnuoti.
Štai taip gandrai jaunikliams kuria pavėsį
Po lietaus plykstelėjusi vabzdžių ir kitokios gyvybės gausa gandrus iki soties aprūpina maistu. Kol jaunikliai maži, lesalą jiems pievose, pabaliuose renka vienas tėvų, o kitas būna kartu su gandriukais, juos saugo ir globoja. Karštomis dienomis ypač svarbu jiems sukurti pavėsį, tad gandras (paprastai – gandrienė) stovi ir net sparnus išskleidžia – kad šešėlis būtų kuo didesnis.
Autorius
Kartais bandoma ieškoti paralelių tarp gandrų šeimų gausos ir būsimos vasaros orų – atseit, taip gandrai „planuoja“ savo jauniklių skaičių.
Dar anksti prognozuoti, kokios bus šios vasaros gandrų šeimos, kaip jiems seksis. Tačiau galima laukti, kad daugelis jauniklių anksčiau paliks lizdus ir net pradės keliauti: spalvotais žiedais ženklinti mūsų gandrai pusiaukelėje į žiemavietes matyti jau rugpjūčio pradžioje. 
Varlinėjimas pievoje

Vadinasi, kelionėn jie pakyla nesulaukę savo šventės – švento Baltramiejaus dienos (rugpjūčio 24-sios).