Kinijos valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“ skelbė, kad praėjusiais metais Jangdzės upėje nė vienas laukinis eršketas nesidaugino natūraliai.

Tai pirmas kartas per 32 metus, kai mokslininkai pradėjo fiksuoti šių žuvų populiacijos lygį.

Pasak Kinijos mokslininkų, tokią tendenciją lėmė didėjantis užterštumas Jangdzės upėje bei naujų užtvankų statyba.

Be kita ko, Kinijos žuvininkystės mokslinių tyrimų akademijos mokslininkai taip pat pastebėjo, jog Jangdzės upės dalyje, vedančioje į jūrą, nėra plaukiojančių jaunų eršketų tuo metu, kai jie įprastai pastebimi čia.

Mokslininkas sakė „Xinhua“, kad praėjusio šimtmečio 9-ajame dešimtmetyje upėje buvo mažiausiai keli tūkstančiai eršketų. Tačiau dabar jų liko tik apie 100.

„Be natūralios reprodukcijos žuvų populiacija negali plėstis. Jeigu nebus imtasi priemonių jų apsaugai sustiprinti, laukiniai eršketai atsidurs pavojuje dėl išnykimo“, - perspėjo mokslininkas.

Pastaraisiais dešimtmečiais Kinijos valdžia pastatė daugybę užtvankų palei 6 tūkst. 300 kilometrų ilgio Jangdzės upę, kad padidintų šalies elektros energijos tiekimą.

Pasaulio laukinės gamtos fondas teigė, kad viena iš dviejų delfinų rūšių Jangdzės upėje - Kinijos ežeriniai delfinai - 2006 metais išnyko dėl mažėjančių žuvų išteklių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)