Reikia teisingai pateikti prašymą

Kaip teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) atstovas Paulius Bušauskas, medžiotojai išmokas gali gauti už sumedžiotas vyresnes nei 12 mėnesių amžiaus šernų pateles. Tiesa, jos turi būti sumedžiotos nuo 2015 metų lapkričio 14 dienos. Taip pat medžiotojai turi žinoti, kad išmokas galės gauti iki 2016 metų gruodžio 15 dienos.

Ir čia pat P. Bušauskas paaiškino, ką medžiotojai turi padaryti, jei nori gauti numatytą išmoką. „Medžioklės plotų naudotojas, siekiantis gauti išmokas, turi užtikrinti, kad iš kiekvienos sumedžiotos šerno patelės būtų tinkamai paimti šie mėginiai: kraujas bei prireikus vidaus organai, apatinis žandikaulis amžiaus nustatymui bei išoriniai lyties organai su aplinkiniais audiniais - lyties
nustatymui. Atkreipiamas dėmesys, kad kraujas turi būti paimamas į sandarius mėgintuvėlius, organai, apatinis žandikaulis ir išoriniai lyties organai turi būti supakuoti į atskirus vienkartinius plastikinius maišelis. Labai svarbu užtikrinti tinkamą mėginių transportavimą, siekiant apsaugoti skysčių ištekėjimą ir aplinkos užteršimą ir kad nebūtų išplatinta liga“, - informavo VMVT atstovas.

Jo teigimu, paimti mėginiai gali būti pristatyti į teritorinį VMVT padalinį arba į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą.

Tačiau mėginių paėmimu ir pristatymu išmokos gavimo procedūra nesibaigia. Dar reikia parengti prašymą dėl išmokų išmokėjimų. Jis gali būti teikiamas tik teritoriniam VMVT padaliniui.

Taip pat P. Bušauskas pabrėžia, kad medžioklės plotų naudotojas prašymą už praėjusį mėnesį sumedžiotas šerno pateles turi pateikti iki einamojo mėnesio 15 dienos.

Kaip apskaičiuojama išmoka? VMVT atstovas paaiškino patvirtiną metodiką: „Nustačius sumedžioto šerno patelės amžių, apskaičiuojama išmoka. Jeigu nustatoma, kad sumedžiota šerno patelė yra nuo 12 iki 24 mėnesių amžiaus, yra sumokama 50 eurų. Jeigu šerno patelė yra virš 24 mėnesių amžiaus, yra išmokama 100 eurų išmoka.“

VMVT atstovo teigimu, išmokos medžiotojams yra išmokamas per 60 kalendorinių
dienų nuo tinkamo dokumentų pateikimo dienos.

Kaip teigė P. Bušauskas, išmokų medžiotojai dar negavo, kadangi išmokos bus mokamos tik už šernų pateles, sumedžiotas nuo šių metų lapkričio 14 dienos.

Medžiotojai džiaugiasi išmokomis

VMVT duomenimis, šiuo metu jau yra pateikta 250 tinkamų mėginių amžiaus nustatymui Nacionaliniam maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutui.

Ką apie išmokas mano patys medžiotojai? Žemaitijoje medžiojantis Zigmas sakė, kad ir jis, ir kiti jo būrelio nariai laukė šio sprendimo. „Kas medžioja, tas žino, kad intensyvesnė šernų medžioklė kainuoja. Tikrai tam turime skirti daugiau laiko. Ir todėl logiška, kad medžiotojai sulaukė tokios skatinimo priemonės. Šernai yra tokie gyvūnai, kad juos išmedžioti sunku, todėl tikrai daug reikia medžiotojų pastangų.“

Medžiotojas Stasys sakė, kad medžiotų ir be išmokų, nes tai yra jo pomėgis, kuriam jis negaili nei laiko, nei pastangų. „Aš labai myliu gamtą, todėl esu medžiotojas. Ir prisidedu prie gamtoje kilusių problemų sprendimo. Žinau, kad reikia kovoti su kiaulių maru, todėl su vyrais dažniau važiuojam medžioti. Tai mums yra malonumas. Medžiotume ir be pinigų, bet kad jau siūlo, tai nepakenks“, - kalbėjo medžiotojas.