Prasidėjus šaltajam metų laikui, kur nors Lietuvoje būtinai atsitiks taip, jog priešinfarktinės būklės ištikta namų šeimininkė drebančiomis rankomis rinks, kokios nors gyvūnų globos tarnybos numerį prašydama iš jos virtuvės išsivežti „savo šikšnosparnį“.

Sakyčiau, kad sulaukus tokio svarbaus ir ypatingo žvėrelio viešnagės, jam matant pulti prie telefono ragelio ir kviesti visokias tarnybas - labai nemandagu.

Kiekvienas mūsų privalo likti džentelmenu bei ledi ir žinoti kelias taisykles, kurias pavadinčiau „elgesio su šikšnosparniais etiketu“.

Tikras džentelmenas/ledi skiria fantazijų pasaulį nuo tikrovės ir netiki paistalais:

1. Šikšnosparniai puola žmones ir geria kraują

Verta baimintis, jei gyvenate Pietų ar Vidurio Amerikoje. Europoje paplitusios šikšnosparnių rūšys daugiausiai vabzdžiaėdės ir neturi jokio potraukio žmogiškiesiems syvams.

2. Šikšnosparniai veliasi į plaukus

Linkėjimai viduramžiams, kuriuose gyvenate! Likęs pasaulis seniai žino apie šikšnosparnių gebėjimą orientuotis echolokacijos būdu ir skrydžio metu įveikti sudėtingiausias kliūtis tuo pačiu gaudant smulkius vabzdžius. Kodėl jūsų plaukuota galva turėtų būti šikšnosparnių traukos objektu?

3. Šikšnosparniai akli ir žūsta patekę į šviesą

Šikšnosparniai turi puikiai išsivysčiusias akis. Nepaisant gebėjimo orientuotis echolokacijos būdu, jie naudoja ir regos organus. Ištraukti į dienos šviesą ir neturėdami galimybės pasislėpti, kaip ir kiti naktiniai žvėreliai jaučiasi nepatogiai, tačiau nežūsta.

4. Šikšnosparniai tai skraidančios pelės ir yra parazitai

Šikšnosparniai su pelėmis ir kitais graužikais giminingi tiek pat, kiek žmogus. Tiesą pasakius, sistematiškai šikšnosparniai giminingesni primatams. Ir nei viena jų rūšis (netgi egzotiškieji vampyrai) negali būti vadinama parazitine. Vabzdžiaėdžiai šikšnosparniai reguliuoja žmogui kenksmingų vabzdžių gausą. Vaisėdžiai šikšnosparniai vaidina svarbų vaidmenį augalų sėklų platinime ir žiedų apdulkinime. O šikšnosparnių hematofagų (vampyrų) seilėse esančios veikliosios medžiagos naudojamos medicinoje ardant trombus.

Atšalus orams dalis Lietuvoje gyvenančių šikšnosparnių išskrenda į šiltesnius regionus. Kiti lieka žiemoti ir prieglobsčio ieško patalpose, kur temperatūra nekrenta žemiau nulio. Vienos rūšys vengia žmogaus kaimynystės ir žiemą praleidžia apleistuose požemiuose. Kitos mėgsta šilumą ir „įsisuka“ šalia žmogaus - kad ir didmiestyje.

Kauno fortai - svarbios žiemavietės

Dažniausiai šalia žmogaus įsikuria Vėlyvasis šikšnys. Kai paspaudžia šaltukas namus ir butus šildome intensyviau, dėl to plyšiuose ar palėpėse žiemojantys šikšniai pabunda, pradeda blaškytis po gyvenamąsias patalpas. Dažnai juos aptinka prie vandens čiaupų, kriauklėse ar vonioje. Taip yra todėl, kad žiemojimo metu žvėreliai ištrokšta ir ieško vandens šaltinio.

Patekę į panašią situaciją privalote žinoti:

1. Ypatingos grėsmės žmogui šikšnosparniai nekelia. Tai saugomi ir svarbūs žvėreliai.

2. Jei šikšnosparnis šnypščia ir blaškosi, tai ne todėl, kad yra pasiutęs. Greičiausiai jį išgąsdinote.

3. Šikšnosparnis, kaip ir bet kuris laukinis žvėrelis, neapdariai paimtas į rankas gali įkasti.

4. Šikšnosparnis tai ne naminis augintinis, todėl neverta mėginti jo pasilikti ir jaukinti.

5. Saugokite šikšnosparnį nuo naminių augintinių, o naminius augintinius nuo šikšnosparnio.

Kad susitikimas su šikšnosparniu būtų saugus ir malonus:

1. Elkitės ramiai ir netriukšmaukite.

2. Suraskite storas pirštines, nedidelę dėžutę ir storo popieriaus lapą.

3. Užsimovę pirštines lėtai ir ramiai prisiartinkite prie žvėrelio. Atsargiai jį apgaubkite dėže.

4. Kai šikšnosparnis atsidurs po dėže, iš apačios stumkite storo popieriaus lapą. Tokiu būdu atskirsite gyvūną nuo paviršiaus ant kurio jis tupi.

5. Kai žvėrelis bus dėžėje, pasirūpinkite, kad niekas jo netrikdytų ir nekilnotų dangčio.

6. Jei nutuokiate, kur jis galėjo žiemoti, paleiskite šikšnosparnį toje vietoje. Priešingu atveju raskite skersvėjų nepučiamą požemį, iš kurio šikšnosparnis galėtų išskristi prasidėjus pavasariui
(Kaune - tinka II; IV; VIII fortai. Vilniuje - amunicijos sandėliai Geležinio vilko g.; Kariniai įtvirtinimai Antakalnyje bei Panerių geležinkelio tunelis).

Būkite pakantūs kaimynystėje gyvenantiems sutvėrimams ir atminkite - gamta žino geriau!