Skorpionas su itin neįprastu charakteriu

Nuo ateinančio savaitgalio visi norintys galės susipažinti su Lietuvos zoologijos sode įsikūrusiais naujais gyvūnais – imperatoriškaisiais skorpionais. Vienas jų, gavęs Skorpo vardą, kaip teigia gyvūno prižiūrėtoja, zoologijos sodo laborantė Vilma Vasiliauskienė, yra itin draugiškas.

Specialistė teigia visai nebijanti atidaryti šio gyvūno terariumą, kuomet šėrimo metu tenka prie skorpiono prieiti ganėtinai arti: „Lietuvos zoologijos sode eksponuojamas skorpionas draugiškas, puikiai maitinasi iš pinceto, o mėgstamiausias jo pašaras – svirpliai“, – apie neįprastą gyvūno charakterį pasakojo zoologijos sodo specialistė.
Skorpionas

Imperatoriškieji skorpionai yra gyvavedžiai ir dažniausiai minta svirpliais. Po poravimosi praėjus 7-12 mėn. atsiveda 10-25 jauniklius, kuriuos motina nešioja ant nugaros pirmąsias jų gyvenimo savaites. Gimę skorpioniukai būna balti ir patamsėja tik po pirmojo išsinėrimo, kadangi skorpionai, kaip vorai ar gyvatės, neriasi iš savo odos. Tik išsinėrę nulipa nuo motinos nugaros ir pradeda gyventi savarankiškai.

Mitas apie viską puolančius skorpionus – juokingas

Susipažinti su imperatoriškuoju skorpionu galėsite jau nuo šio savaitgalio Lietuvos zoologijos sode, bestuburių ekspozicijoje. Tai viena didžiausių skorpionų rūšių, natūraliai gamtoje paplitusi Vakarų Afrikoje, atogrąžų miškuose. Užauga iki 20 cm ilgio, turi dideles pedipalpų žnyples, kuriomis sugriebia grobį, bei geluonį, esantį uodegos gale. Daugelis yra įsitikinę, jog skorpionai yra itin agresyvūs ir puola bet kokį judantį grobį, tačiau natūralioje gamtoje skorpionai geluonį naudoja labai retai.

Zoologijos sode bestuburiais gyvūnais besirūpinanti entomologė Kristina Guzaitienė teigė, jog mitas apie viską puolančius skorpionus jai atrodo juokingas, o toks įsitikinimas esą suformuotas iš veiksmo filmų: „Nors skorpionai dažniausiai vaizduojami kaip labai pavojingi gyvūnai, ši rūšis neagresyvi ir žmogui sąlyginai nepavojinga, įgėlimas prilygsta 2-3 bičių įgėlimams. Yra sakoma, kuo didesnės žnyplės, tuo skorpiono nuodai mažiau pavojingi ir atvirkščiai. Zoologijos sode gyvenantis skorpionas Skorpas dar nėra įgėlęs nei vienam darbuotojui“, – apie itin draugišką skorpionų atstovą pasakojo specialistė.
Skorpionas