Sutikus Naujuosius metus Lietuvos ežerai ir upės pasidengė ledu, todėl gulbės ir antys nebegali lengvai susirasti natūralaus lesalo neužšalusiuose vandenų plotuose. Vandens paukščiai susitelkia neužšalusiose Nemuno vietose Kaune, kur LOD savanoriai juos lesina nuolatinėse maitinimo vietose – žemiau Kauno hidroelektrinės ir Žemuosiuose Šančiuose, ties Kranto 9-ąja ir 10-ąja gatvėmis.

Žemųjų Šančių lesyklą gali drąsiai vadintis didžiausia Lietuvoje - pernai čia savanoriai gulbėms ir kitiems vandens paukščiams sulesino apie 6 tonas grūdų ir duonos gaminių. Toks įspūdingas lesalo kiekis padėjo peržiemoti apie 350 gulbių nebylių ir apie 600 didžiųjų ančių. Šiemet šioje vietoje tikėtinas panašus žiemojančių paukščių, kuriems reikalingas lesinimas, skaičius. Šiuo metu jau yra susirinkę apie 150-200 gulbių nebylių ir keli šimtai didžiųjų ančių. Sėkmingas paukščių lesinimas įmanomas tik su žmonių, skiriančių savo gyventojų pajamų mokesčio 2 proc. Lietuvos ornitologų draugijai, pagalba.

LOD rūpinasi ne tik vandens, bet ir kitais paukščiais – viešose vietose Vilniuje, Kaune ir Raseiniuose įrengtos žvirblinių paukščių lesyklos. Jas prižiūri ir lesalu papildo LOD nariai bei geros valios žmonės, kurių dėka sulesinami keli maišai saulėgrąžų per žiemą.
Ornitologai pradėjo lesinti gulbes

Ši akcija būtų sunkiai įgyvendinama vien LOD sekretoriato darbuotojų ar draugijos narių jėgomis. Draugija dėkoja visiems savanoriams, kasdien pilantiems lesalą vandens paukščių sankaupų vietose, už nuoseklų ir kantrų darbą padedant paukščiams sunkiu metų laiku.

GRYNAS.lt primena, kad į laukinių paukščių lesinimą reikia žiūrėti labai atsakingai. Sparnuočius galima pradėti lesinti tik tuomet, jei žinote, kad tai galėsite daryti visą žiemą. Tai svarbu, kadangi gyvūnai prie nuolatinio maisto labai greitai pripranta ir jei staiga jo neranda, jiems sunku patiems jo susirasti. Tokiu atveju paukštis gali netgi žūti.

Kita vertus, reikia žinoti, kad į lesyklą negalima dėti bet kokio maisto. Visų pirma jis turi būti kokybiškas. Gamtininkai įspėja, kad paukščiams negalima duoti to, ko patys nevalgytume  - supelijusios duonos ar batono.

Taip pat į lesyklą reikia stengtis dėti kiek įmanoma įvairesnį maistą. Paukščių lesinimui puikiai tinka neaižytos saulėgrąžos, grūdinės kultūros.

O taip pat jei tik turite noro ir laiko, galite padėti ir miško žvėrims. Juos taip pat reikia šerti pastoviai. Ir tradicinių daržovių zuikiai ir stirnos dažniausiai neėda. Kanopiniams gyvūnams geriausiai tinka šienas ir grūdai.