Katės greičiausiai yra didžiausios šių rūšių žudikės, pranokstančios kitas paukščius ar smulkius žinduolius naikinančias priežastis, tokias kaip gyvenamosios vietos netekimas, žemės ūkyje naudojami chemikalai ar medžioklė, tvirtina mokslininkai, kurių tyrimas skelbiamas žurnale Nature Communications.

Komanda, vadovaujama Scotto Losso iš Smithsono biologinės apsaugos instituto Vašingtone nagrinėjo visus paskelbtus tyrimus apie plėšrūniškus kačių įpročius.

Ankstesni tyrimai parodė, kad katės, išeinančios į lauką, kasmet Europoje ir Šiaurės Amerikoje vidutiniškai pražudo po 30–47 paukščių ir 117–229 žinduolių.

Kitas žingsnis – įvertinti kačių skaičių JAV.

S. Losso komanda apskaičiavo, kad šalyje auginama apie 84 mln. kačių, o keletas milijonų jų greičiausiai išeina į lauką ir medžioja.

Be to, šalyje gyvena apie 30–80 mln. kačių be šeimininkų – laukinių ar gyvenančių laisvėje, tačiau jos išgyvena tik dėl geros žmonių valios.

Mes skaičiuojame, kad laisvai lakstančios naminės katės kasmet pražudo 1,4–3,7 mlrd. paukščių ir 6,9–20,7 mlrd. žinduolių. Dėl didžiosios dalies gyvūnų žūčių kaltos benamės katės, – teigia tyrimo autoriai.

Straipsnyje teigiama, kad skaičiai daug didesni nei manyta. Be to, jie rodo, kad katės greičiausiai yra didžiausias antropogeninių [žmonių sukeltų] paukščių ir žinduolių žūčių šaltinis JAV“.

Tyrime taip pat mėginta nustatyti, kiek katės pražudo roplių ir varliagyvių, tačiau to padaryti mokslininkams nepavyko.