Jaunikliai neišsirito

Australijoje gyvenantys kikiliai yra prisitaikę prie karščių ir gali perėti beveik bet kuriuo metu.

Pavyzdžiui, 2017 metais jie perėjo vasario mėnesį, kuomet yra pats karščio bangų pikas. Maksimali oro temperatūra 8 dienas buvo aukštesnė nei 40 °C. Tuo tarpu ideali šio kikilio perėjimo temperatūra yra 36–38 °C.

„Temperatūra yra akivaizdžiai per didelė, kad paukščių embrionai išgyventų“, – „EcoWatch“ sakė Simonas Griffithas iš Makvario universiteto.

Tą vasarą S. Griffithas su kolega atliko tyrimą ir aplankė šimtus lizdų. Naudodamiesi skaitmeniniu monitoriumi, mokslininkai tikrino, ar kiaušiniuose esančių paukščių embrionų širdys plaka.

„Prieš karščio bangą mes vis dar galėjome išgirsti širdies plakimą, o po šių dviejų ar trijų dienų šilumos, embrionų širdies plakimas nutrūko“, – sakė jis. Iš 25 kikilių kiaušinių, 23 neprasikalė, o 2 išsiritę jaunikliai mirė netrukus.

„Nors tai, kad šie kikiliai prarado kiaušinius, jiems nebuvo labai didelė netektis, manome, kad tai yra įspėjimas. Šie paukščiai yra gerai prisitaikę prie kaitros, ir jeigu jie prarado kiaušinius, tai gali reikšti, kad tas pats nutiko su daugybe kitų mažiau prisitaikiusių paukščių, kurių mes netyrėme“, – sakė mokslininkas.

Pavojinga retiems paukščiams

Kikiliai gali perėti kas kelias savaites ir jauniklių praradimas didelio poveikio jų populiacijai nepadarė, tačiau sunerimti reikėtų dėl retų ir rečiau perinčių paukščių, sakė Andrew McKechnie iš Pietų Afrikos Nacionalinio biologinės įvairovės instituto.

Pietų Afrikoje jis užfiksavo daugiau nei šimto paukščių ir šikšnosparnių mirtį per vieną itin karštą dieną 2020 metų pabaigoje. Dauguma žuvusių sparnuočių buvo paukščiai giesmininkai, nors jie yra prisitaikę įveikti karščius.

Dėl klimato kaitos, šių paukščių situacija taps dar pavojingesnė.

„Daugelis paukščių, o taip pat ir kikiliai, yra prie karščio ribos, prie kurios gali nebeprisitaikyti“, – sakė S. Griffithas.

Vis dėlto jis mano, kad paukščiai galės pakelti didesnius karščius, jei bus pakankamai vandens. Ten, kur jo trūks, laukia pražūtingos pasekmės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)