Meldinė nendrinukė – mažas giesmininkas, perintis tik keliose pasaulio šalyse ir Nemuno delta yra viena iš vos trijų Lietuvos vietų, kur kelios dešimtys jų dar sutinkamos.

„Nors Nemuno delta yra laikoma ornitologų Meka, kur mokslininkai suvažiuoja iš viso pasaulio šalių, Šyšos polderyje iki 2004 metų jie meldinių nendrinukių nebuvo radę. Tačiau kai rado, tai iš karto 110, praktiškai tiek kiek dabar priskaičiuojame visoje šalyje“, – apie svarbą vietovės, kur peri pusė visos Lietuvos meldinės nendrinukės populiacijos, pasakojo ornitologas Baltijos aplinkos forumo (BEF Lietuva) surengtame gamtosauginės iniciatyvos pristatyme.

Meldinė nendrinukė nyksta visame pasaulyje, nes mažėja prižiūrimų šlapių viksvynų, kuriuose šis buveinėms reiklus paukštis suka lizdus ir peri jauniklius. Tačiau pernelyg intensyvus ūkininkavimas – tiek ankstyvas šienavimas, tiek ganymas – jam taip pat pražūtingas.

Meldinės nendrinukės giesmės galite pasiklausyti čia.

„2008 metais man paskambino už galvų susigriebę specialistai iš Tarptautinės meldinės nendrinukės apsaugos grupės ir sako: surulonavo visas mūsų meldines nendrinukes, reikia kažko imtis“, – gamtosaugos projekto idėjos užuomazgas prisimena BEF Lietuva direktorius Žymantas Morkvėnas. Ši organizacija su partneriais Lietuvoje ir Latvijoje imsis tvarkyti svarbiausias šio paukščio buveines ir ieškos būdų kaip prasmingai panaudoti vėlai nušienautą žolę.

Pasak Ž. Morkvėno, vienas tokių būdų galėtų būti biokuro briketų gamyba – tokia praktika jau sėkmingai taikoma Lenkijoje.

„Šlapių pievų tvarkymas yra labai sudėtingas dėl sunkiai prognozuojamų gamtinių sąlygų“, – pastebi prie šio projekto prisijungęs Valdas Balčiūnas iš bendrovės „Goldengrass“, užsiimančios žolinių pašarų gamyba. Ypatingas gamtines sąlygas ir kitas regiono, kaip paukščiams svarbios teritorijos, savybes penkerius metus truksiančio projekto komanda taip pat analizuos rengdama naują agrarinės aplinkosaugos priemonę Nemuno deltai, todėl vietos ūkininkų pagalba ir patarimai yra ypač laukiami.

Tuo metu su potvyniu ir ledu besigalynėjantys Rusnės gyventojai jau kuria planus apie meldinės nendrinukės sutiktuves ankstyvą gegužę. Jiems smalsu patiems išgirsti ir įsitikinti tuo, ką sako ornitologai – kad patelės giesmė primena čepsėjimą ir gerokai nublanksta prieš balsingųjų patinėlių tuoktuvių dainas.