Visus dvylika metų, pasitinkant į gimtinę grįžtančius paukščius, inkilus keldavome vadovaudamiesi senolių papročiu. Inkilus iškeldavome prieš kovo 10 dieną, kuri minima kaip 40-ties paukščių diena. Senoliai minėdavo, kad tą dieną į gimtinę sugrįždavo keturiasdešimt rūšių paukščių. Šiai dienai paminėti sukurta daug įvairiausių dainų, šokių, su šia diena susiję daug mūsų papročių. Taip lietuviai rodo pagarbą ir meilę gimtinės sparnuočiams. Tačiau šiemet įsisiautėjęs šaltis, neužleisdamas pavasariui savo eilės, sutrukdė ir grįžtantiems paukščiams.

Pasak garsaus Lietuvos ornitologo Ventės ornitologinės stoties direktoriaus V. Jusio šiuo metu yra sugrįžę vos pusė paukščių rūšių. Nors lauke laikosi dar nemažas šaltis ir miškuose žemė apklota storais sniego patalais, tačiau kiekvieną dieną vis pastebimas žiemos pozicijų užleidimas pavasariui.

Tądien mums keliant inkilus talkino miško bičiuliai - Utenos miesto R. Šapokos ir Saulės gimnazijų gimnazistai ir mažieji gamtosaugininkų talkininkai Utenos vaikų lopšelio-darželio „Šaltinėlis“ vaikučiai. Bendromis pastangomis priemiestiniame Utenos miesto Rašės miške iškėlėme 40 VĮ „Utenos miškų urėdija“ stalių pagamintų įvairių rūšių paukščiams skirtų inkilų.

Kad ir kaip berodytume savo meilę mūsų krašto turtui – paukščiams giesmininkams, iškeldami jiems inkilus, tačiau puikiai žinome, kad be miškų nebus ir paukščių giesmių. Todėl kaip ir kiekvienais metais lauksime įsibėgėjančio pavasario ir miško sodinimo meto, kada mūsų bičiuliai Utenos miškininkai pakvies į eilinę pavasarinę miško sodinimo talką. O kaip smagu gerai padirbėjus, klausantis miško giesmininkų giesmių prie gardžios kareiviškos košės, pasišnekėti apie mišką, jo gyventojus ir gamtos labui nuveiktus darbus. Į tokias talkas – miško sodinimo, inkilų kėlimo visada kviečiame prisijungti visus, kurie neabejingi Lietuvos gamtos puoselėjimui ir saugojimui.