Jau antradienį, rugpjūčio 24 d., šalies lašišiniuose vandens telkiniuose hidroelektrinių savininkai turi atidaryti žuvitakius – anksčiau, nei numato Tvenkinių naudojimo ir priežiūros tipinės taisyklės. Taip nuspręsta lašišinių žuvų labui, remiantis ichtiologų pateikta informacija. Šiemet lašišinėse upėse intensyvi lašišų ir šlakių migracija vyksta jau nuo rugpjūčio pradžios, reproduktoriai pradeda būriuotis ties užtvankomis. Atsižvelgusi į ankstyvą šių žuvų rudeninį migracijos laikotarpį, Aplinkos apsaugos agentūra nustatė, kad šiemet jis prasideda rugpjūčio 24 d. ir tęsiasi iki gruodžio 31 d.

Tvenkinių naudojimo ir priežiūros tipinės taisyklės numato, kad žuvų neršto ir migracijos laikotarpis Lietuvoje yra nuo balandžio 1 d. iki birželio 30 d., o lašišiniuose vandens telkiniuose – papildomai nuo rugsėjo 1 d. iki gruodžio 31 d. , ir tuo laiku žuvitakiai turi būti atidaryti. Tačiau šios taisyklės suteikia teisę Aplinkos apsaugos agentūrai nustatyti kitą žuvų neršto ir migracijos laikotarpį.

Jeigu šiemet šis laikotarpis nebūtų paankstintas, nukentėtų lašišinių žuvų ištekliai – besibūriuojančios prie užtvankų sekliame vandenyje jos tampa labai lengvu grobiu brakonieriams.