Užfiksuotas įdomus ir retai Lietuvoje pastebimas reiškinys – Fata Morgana.

„Fata Morgana – itin sudėtingas viršutinis miražas (optinė iliuzija), kurio metu matoma daug iškreiptų ir nuolat besikeičiančių objekto vaizdų. Reiškinio pavadinimas kilęs iš Italijos, kur Mesinos sąsiauryje (tarp žemyninės Italijos ir Sicilijos salos) dažniausiai būdavo pastebimas.

Viršutinis miražas (Fata Morgana) susidaro susiformavus itin stipriai temperatūros inversijai ore (kai su aukščiu temperatūra kyla, o ne krenta). Kadangi oro tankis didėjant aukščiui labai greitai mažėja, nuo objekto sklindantys spinduliai stipriai išsigaubia, todėl stebėtojas objekto vaizdą mato žymiai aukščiau, nei jis yra iš tiesų. Jei nuo viršutinio ir apatinio objekto krašto sklindantys spinduliai susikerta, matomas vaizdas tampa atvirkščias (kaip kad šiuo atveju)“, – reiškinį, kurį prie Olando kepurės užfiksavo Povilas Sinkevičius, aiškino „Orai ir klimatas Lietuvoje“.

Optinė iliuzija P. Sinkevičius

Specialistų teigimu, viršutiniai miražai būdingi poliarinėms sritims ir yra dažni virš šaltų jūrų ar ledo laukų. Nors jie susidaro rečiau nei apatiniai, tačiau yra stabilesni ir vaizdas ryškesnis, kadangi apatiniame atmosferos sluoksnyje nevyksta stipri terminė turbulencija (vaizdas mažiau mirga, lengviau įsižiūrėti į miražo detales).

Optinė iliuzija P. Sinkevičius

„Orai ir klimatas Lietuvoje“ priminė, kad toks reiškinys buvo užfiksuotas ir 2015 m., tuomet per visą pasaulį nuskriejo žinia, kad Kinijoje danguje pasirodė miestas.

„Ten irgi buvo Fata Morgana. Neišmanant fizikos galima net čia prisigalvoti sąmokslo teorijų (ką, beje, dalis žmonių nuolat ir daro). Taip pat egzistuoja ir apatinis miražas, kuris būdingas asfalto paviršiui vasarą. Taip pat susidaro dykumose, kuomet stebėtojui atrodo jog tolumoje mato vandenį (iš tikrųjų tai – balkšvo dangaus atspindys)“, – aiškino specialistai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją