JAV įsikūrusi Tarptautinė oro prognozių tarnyba (Weather Service International - WSI) žada Europai ir Lietuvai ankstyvą ir šiltą vasarą pradžią, bet vėsesnį nei įprasta vidurvasarį.

WSI paslaugomis naudojasi kompanijos, kurių verslas glaudžiai susijęs su orais. Kompanija pagarsėjo kaip gana tikslias ilgalaikes prognozes pateikianti įmonė. Anot jos specialistų, besiformuojantis El Nino reiškinys ir vėsesnis šiaurinės Atlanto vandenyno dalies vanduo lems kiek kitokius vasariškus orus nei spėjome įprasti.

„Nors balandis buvo ganėtinai vėsus visoje Europoje, bet gegužės mėnesį įsivyraus aukštesnės nei vidutinės temperatūros. Ypač rytinėje ir šiaurinėje žemyno dalyse. Tačiau įsibėgėjant vasarai įvyks įvairių atmosferinių pokyčių, kurie lems nevienodus pokyčius skirtingose Europos dalyse“, - pasakojo WSI vyriausias meteorologas dr. Toddas Crawfordas.

Per pastaruosius 3 – 4 metus, tapo įprasta, kad rytinėje ir pietinėje Europos dalyse vyravo itin karštos vasaros, tuo tarpu vakarinę žemyno dalį karšti orai lepino mažiau. Dabar viskas turėtų susikeisti vietomis.

WSI naudojamos Europos suskirstymas

Gegužės ir birželio mėnesiais Lietuvoje (kuri pagal WSI priskiriama šiaurinei žemyno daliai) turėtų būti aukštesnės nei vidutinės temperatūros, bet liepos mėnesį jos išsisklaidys. Meteorologai prognozuoja, kad tuomet temperatūros bus žemesnės nei įprasta, tad alinančių karščių kęsti nebereikės. Stebėjimo duomenys rodo, kad kritulių kiekis virš Lietuvos nebus išskirtinis, bet vasarą mus pasieks silpnesni vėjo gūsiai.

„Rytinė ir pietinė žemyno dalys bus vėsesnės, bet Vakarų Europa gali pradėti ruoštis karštiems orams. Kritulių jie taip pat sulauks daugiau nei pietų gyventojai. Taip pat norime perspėti dėl padidėsiančių vėjo gūsių apie Ispanijos krantus. Stiprūs vėjai gali atnešti permainingus orus, audras ir štormus“, - sakė dr. T. Crawfordas.

Lygiai prieš metus GRYNAS.lt skelbė WSI prognozę, kurioje buvo prognozuojama itin šilta vasara. Tąkart JAV meteorologai buvo taiklūs.