JAV Floridos valstijos pakrantėje žvejai mėgėjai pastebėjo vandens paviršiuje plūduriuojantį milžinišką gyvūną. Itin retai žmonėms į rankas pakliūvančio gigantiškojo kalmaro ilgis viršijo aštuonis metrus.

„Neatrodė, kad jis negyvas seniai. Čiuptuvai dar pasiraitė ir kibo, kai traukėme jį į valtį“, - WPTV teigė Robertas Benzas, vienas iš žvejų.

„Pamaniau, kad tikrai turime jį pargabenti, nes kitaip niekas mumis nepatikės. Nenorėjau palikti jo ten, kad rykliai sudraskytų“, - sakė R. Benzas.

Milžinas kalmaras, kurio gentainiai, manoma, davė pradžią jūrininkų legendoms apie laivus skandinantį krakeną, perduotas mokslininkams Floridos universitete.

„Šios rūšies pavyzdžių taip reta ir jie gyvena tokiose gelmėse, kad mes apie juos žinome nedaug. Gautas kalmaras suteikia puikią galimybę apie šiuos padarus išsiaiškinti dalykų, kurių niekaip kitaip nebūtume sužinoję“, - sakė Johnas Slapcinsky'is. Floridos muziejaus atstovas.

„Discovery“ rašo, jog žvejų pargabentas kalmaras greičiausiai nugaišo dėl natūralių priežasčių. Šie milžinai palikuonių susilaukia tik kartą gyvenime, o po to lėtai miršta. J. Slapcinsky'io manymu, rastas padaras greičiausiai buvo apimtas priešmirtinio letargo, kai pastebėtas apie 50 metrų gylio vandenyje.

Nors didžiulis ir rastas kalmaras, manoma, kad šios rūšies atstovai gali užaugti ir iki 18 metrų ilgio bei sverti iki pusės tonos. Jų paslaptingas gyvenimas vandenynų gelmėse įkvėpė daugybę mitų. Tiesa, kad gigantiškieji kalmarai gali kautis su kašalotais, kurie juos medžioja.

Gyvą gigantiškąjį kalmarą pirmą kartą pavyko nufilmuoti prieš keletą metų netoli Japonijos, tačiau tai buvo tik pusketvirto metro mažylis. Anksčiau šie milžinai buvo randami tik negyvi - išplauti į krantą ar kašalotų skrandžiuose.