Atpažinsite iš akių ir rašto

Paprastai angys nėra dažnai sutinkamos. Jos renkasi saulės šildomas pelkių vietas, aukštapelkes, pušynus, kur yra samanų. Šios gyvatės yra sėslios ir iš savo mėgstamos vietos nesitraukia.

Grynas.lt anksčiau kalbinta gyvačių fotografė Jolita Šliakienė pasakojo, kad angis nuo kitų Lietuvoje sutinkamų gyvačių lengviausiai galima atpažinti iš akių ir nugaros rašto.

„Pagrindinis bruožas kaip atskirti angis nuo žalčių – žalčių akys yra apvalios formos, o angių yra panašios į kačių – su vertikaliu dryžiu. Jeigu angis marga, galima supainioti su lygiažvyniu žalčiu, nes jis turi savotišką šachmatišką savo raštą, o angies raštas yra X formos arba eina zigzagu“, – sakė fotografė.

Angis

Anot jos, angys, nors ir nuodingos, nėra pavojingos jei jų specialiai neerzini. Ji siūlo pamačius angį ja pasigrožėti ir apeiti.

„Praktiškai reikėtų užlipti ar specialiai suerzinti, kad angis pultų. Ją sutikus geriausia lėtai pasišalinti. Bet dažniausiai angis pirma pamato žmogų, pirmiau ir pasitraukia. Iš tikrųjų reikia leisti gyvūnams gyventi savo gyvenimą, nes mes esame jų aplinkoj svečiai“, – sako ji.

Ką daryti, jei įkando?

Angis gali įkąsti tuomet, kai ji tūnos samanose, kiminuose, o ten uogų ar grybų ieškantis žmogus jos nė nepastebėjęs įkiša ranką.

Jei taip nutiko, kad vis dėlto angis įkando, nuodų negalima bandyti iščiulpti ar pažeistos vietos išpjauti. Reikia įkandimo vietą dezinfekuoti, užklijuoti pleistru ir kuo greičiau vykti pas gydytoją.

Gamtininkai tikina, kad angies nuodai veikia kraujotakos sistemą ir gali būti pavojingi vyresniems žmonėms, vaikams bei turintiems širdies ligų. Sveikiems žmonėms didelio pavojaus neturėtų būti.

Dažnai žmogus gali ir nepastebėti, jog angis įkando, nes pats įkandimas nėra labai skausmingas, primena nusibrozdinimą į šakas, tačiau jam gali apsvaigti galva, imti pykinti. Patariama pastebėjus įkandimą stengtis išlikti ramiems, neužsiimti savigyda, o vykti į gydymo įstaigą, kur bus suteikta pagalba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)