Medkirčiai ilgai liko nepastebėti

Vasario 12 dieną Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Ukmergės rajono agentūros specialistai nustatė, kad Ukmergės mieste tarp miesto nuotekų valyklos ir  hipodromo neteisėtai, neturint leidimo nukirsta 234 vairių rūšių medžiai. Padaryta daugiau nei 191 tūkst. litų žala aplinkai.

Šį faktą GRYNAS.lt patvirtinęs agentūros vedėjas Jonas Čivas teigė, kad aplinkosaugininkai informaciją apie medžių vagystę perdavė policijos pareigūnams. Tačiau pasakyti, ar jau nustatyti įtariamieji, jis negalėjo. Taip pat jis pridėjo, kad neteisėtus kirtimus vykdę asmenys sulaikyti nebuvo.
Citata
Jei aplinkosaugininkai ir policija nežino, kas galėjo neteisėtai iškirsti medžius, Ukmergės rajono savivaldybė ir miesto seniūnija, atrodo, atsakymą turi. Savivaldybės Aplinkosaugos ir viešosios tvarkos skyriaus vedėja Vilija Grabauskienė GRYNAS.lt sakė, kad greičiausiai iniciatyvos ėmėsi vietos bendruomenė.

„Medžiai tikrai buvo iškirsti. Policija pradėjo tyrimą. Jie buvo iškirsti miesto dalyje. Ten nebuvo parkas - tiesiog nenaudojama miesto žemė. Jie buvo iškirsti ir išvežti“, - situaciją komentavo agentūros vedėjas.

Pasidomėjus, kiek laiko galėjo vykti nelegalūs kirtimai, aplinkosaugininkas svarstė, kad medkirčiai mieste greičiausiai darbavosi ne vieną dieną. Kol kažkam kilo įtarimų, kad medžiai virsta nelegaliai, galėjo praeiti nemažai laiko.

„Ten buvo dirbama ne vieną dieną. Kadangi iškirsta tiek daug medžių, galima numanyti, kad jie buvo kertami ilgai. Kai žmonės pastebėjo, kreipėsi į mus. Tačiau pažeidėjai nebuvo nustatyti“, - atskleidė agentūros vedėjas.

Inspektoriaus teigimu, toje vietoje augo gluosniai, baltalksniai ir liepos. Galiausiai jis pridūrė, kad „tokie įvykiai - vieni iš retesnių“.

Įtarimai dar niekam nėra pareikšti

Ukmergės rajono policijos komisariato atstovė Asta Krogertienė GRYNAS.lt teigė, kad policija pranešimą apie pavogtus medžius gavo vasario 14 dieną. Nelegaliai nukirtus 234 medžius ir aplinkai padarius beveik 192 tūkst. Lt siekiančią žalą, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR Baudžiamojo kodekso 271 straipsnį „saugomų teritorijų ar saugumų gamtos objektų sunaikinimas ar suniokojimas“.

Pirmoje jo dalyje rašoma „tas, kas sunaikino ar suniokojo valstybinį parką, rezervatą, draustinį, kraštovaizdžio ar kitą valstybės saugomą gamtinę teritoriją ar gamtos objektą, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų“.

Tačiau A. Krogertienė teigė, kad kol kas įtarimai dar niekam nėra pareikšti.

Mano, kad medžius galėjo išpjauti vietos bendruomenė

Jei aplinkosaugininkai ir policija nežino, kas galėjo neteisėtai iškirsti medžius, Ukmergės rajono savivaldybė ir miesto seniūnija, atrodo, atsakymą turi. Savivaldybės Aplinkosaugos ir viešosios tvarkos skyriaus vedėja Vilija Grabauskienė GRYNAS.lt sakė, kad greičiausiai iniciatyvos ėmėsi vietos bendruomenė.

„Anksčiau miesto bendruomenė tvarkydavo upės pakrantes. Jie su leidimo kirsdavo nesaugotinus krūmus. Jie tai tikrai gražiai sutvarkė. Bet kokiu būdu jie pasiekė kitą pusę, tikrai negaliu pasakyti. Nei į seniūniją, nei į savivaldybę dėl leidimų nebuvo kreiptasi. Ten vietos bendruomenė ėmėsi iniciatyvos“, - sakė skyriaus vedėja.

Tokios pačios pozicijos laikėsi ir Ukmergės miesto seniūno pavaduotoja Janė Zimblienė. Jos teigimu, miesto bendruomenė turėjo leidimus tik Šventosios upės pakrančių tvarkymui.
Jonas Čivas
Ten buvo dirbama ne vieną dieną. Kadangi iškirsta tiek daug medžių, galima numanyti, kad jie buvo kertami ilgai. Kai žmonės pastebėjo, kreipėsi į mus. Tačiau pažeidėjai nebuvo nustatyti.

„Kodėl man skambinate? Čia miesto bendruomenė kažką darė. Su mumis niekas nebuvo derinta. Tai dirbo savavališkai miesto bendruomenė. Tik Šventosios upės pakrančių tvarkymas vyko suderintai“, - sakė pašnekovė.

O bendruomenės pirmininkas J. Kazėnas savo ruožtu tikino, kad jo vadovaujama bendruomenė, turėdama visus reikiamus leidimus, jau daug metų valo upės pakrantes. Tačiau, pasidomėjus, kas iškirto medžius, vyras atskleidė, kad taip pasielgė jo nurodymų nepaisiusi darbininkų brigada.

Pašnekovas aiškino, kad pati bendruomenė išvalyti Šventosios pakrančių nėra pajėgi. Kaip tik todėl ji ieško profesionalių medkirčių. Tačiau juos surasti nėra taip paprasta, kadangi jie prašo kone tūkstančio litų atlygio. Dėl to bendruomenė už iškirstus krūmus jiems leidžianti nusipjauti vieną kitą pasvirusį seną medį.

Būtent taip buvo ir šįkart, tačiau brigada pernelyg nutolo nuo upės šlaito ir medžių iškirto per daug. J. Kazėnas sutiko, kad vyrai pasielgė netinkamai, tačiau čia pat jis pridėjo, kad dėl to atsivėrė plati panorama. Tiesa, nelikus medžių pasirodė krūvos šiukšlių. Pasak vyro, bendruomenė nelegalų sąvartyną savo jėgomis likvidavo ir dabar galima gėrėtis gražiais gamtos vaizdais.