Tik Kuršių marių pakrantėse ar atviruose pamario karjeruose iki šiol matytos Lietuvoje itin retos urvinės antys devynis jauniklius atsivedė viduryje laukų esančioje baloje Kumečių kaime, visiškai šalia Žuvinto palių.

Anot Žuvinto rezervato pranešimo, galima tik spėlioti, kurioje vietoje šios antys galėjo išperėti jauniklis, nes tai tikrai urviniai paukščiai, lizdams vietą pasirenkantys su tinkama priedanga - urvuose, plyšiuose, po išvirtusiais medžiais ar kitose panašiose vietose. Tačiau aplink naują radimvietę - tik nežymiai kalvotas Suvalkijos kraštovaizdis

Apie įdomų stebėjimą pranešęs marijampolietis Rytis Sventickas, sėkmingai ūkininkaujantis šiose vietose, sako urvinių ančių porą matęs keletą kartų nuo pavasario vidurio, nes paukščiai buvę nebaikštūs.

„Reikia tikėtis, jog tokioje visai neįprastoje vietoje įsikūrusioms antims pasiseks - per kelias savaites sausros neišdžiovins seklios balos, jauniklių neužtiks vilkai ar lapės“, - rašoma rezervato pranešime.

Manoma, jog mūsų krašte iš viso peri apie 40 - 50 porų urvinių ančių. Tik migracijų metu jų retkarčiais galima matyti toliau nuo pajūrio. Žuvinto rezervato paukščių sąraše urvinė antis įrašyta nuo 1987 metais, kai vienintelį sykį ežere stebėta jų pora.

Tai gan stambi paukščių rūšis, prilygstanti nedidelei žąsiai, labai išsiskirianti kontrastišku kūno apdaru. Abiejų lyčių suaugę paukščiai gan panašūs savo spalvomis, tik patelės galvos plunksnos kiek šviesesnės, neturi tokio įspūdingo gumbo virš snapo, kaip patinas. Urvinė antis yra gan gausi Vakarų Europos sekliose pajūrio įlankose, bet Lietuvoje ji reta, įrašyta į Raudonąją knygą.