Išklausę žemiau esančių balsų, pasirinkite jūsų nuomone, teisingiausią variantą ir viktorinos pabaigoje įrašykite savo elektroninio pašto adresą, kad galėtume su Jumis susisiekti.

Kai spustelsite mygtuką „Balsuoti“, galėsite pasitikrinti, kiek paukščių teisingai atpažinote.

Paukščių balsus įrašė Vidmantas Blažys, neseniai išleidęs naują gamtos garsų įrašų kompaktinę plokštelę „Atgimusio Novaraisčio balsai“. Ją GRYNAS.lt redakcija padovanos vienam laimingajam.
Vidmanto Blažio gamtos garsų įrašų kompaktinė plokštelė „Atgimusio Novaraisčio balsai“

„Iš apžvalgos bokštelio žvalgantis po raibuliuojančius Novaraisčio vandenis ir plačią nendrynų juostą net sunku patikėti, kad čia kažkada buvo paprasčiausias durpynas. Nustojus kasti durpes, į dykynę panašūs plotai buvo perduoti Šakių miškų urėdijai. Patvenkę Novos upelį miškininkai pakėlė šios vietos vandens lygį, iškirto per keliolika metų sparčiai sužėlusius beržų ir karklų sąžalynus. Ir viskas neatpažįstamai pasikeitė: dabar viena buvusio durpyno dalis panašėja į tyrą su nendrynais ir pavieniais užkežusiais medžiais, o kita primena seklų ežerą su durpių kalvų suformuotomis salomis. Atgimusį Novaraistį greitai vėl atrado ir pamėgo paukščiai, kurie dabar čia klega nuo ryto iki vakaro“, - taip apie žmonių atkurtą paukščių buveinę rašo gamtininkas Remigijus Karpuška.

Jis pasakoja, jog saulei prisilietus prie miško juostos, visą dieną šurmuliavę paukščiai pradeda rimti. Bet tuomet už miško, padangėje randasi vos pastebimos plonos banguotos juostelės – tai pilkosios gervės virtinėmis sugrįžta iš aplinkinių laukų, trimituodamos sveikina Novaraisčio tyrus, apsuka vieną, antrą ratą ir leidžiasi į nendryną.

„Po saulėlydžio dar ne vieną valandą padangė aidi nuo tūkstančių čia nakvoti besirenkančių ir pasitinkančių gervių klyksmų. Stojus tamsai, Novaraistis prityla, tik retkarčiais trimitų garsai perskrodžia nakties ramybę ir nuvilnija aidas“, - rašo R. Karpuška.