Kaip tai veikia

Šunų šeimininkai įsigyja specialius alternatyvaus bendravimo mygtukus, į kuriuos įrašo tam tikrus žodžius. Paprastai tai būna žodžiai, kuriuos jie naudoja kalbėdami su augintiniu arba apie jį, pavyzdžiui, skanėstas, laukas, miegas, draugas, mama, tėtis, linksmas, liūdnas ir daugelis kitų.

Bendraudami su šunimi šeimininkai norimą dalyką pasako balsu, tuomet pakartoja frazę naudodami specialius mygtukus ir skatina tai daryti augintinį. Pradėję nuo kelių tokių mygtukų, šeimininkai didina jų kiekį ir augintinį moko vis daugiau žodžių.


Tokio bendravimo su augintiniu sumanytojai pataria pradėti nuo vieno ar trijų mygtukų ir iš pradžių įrašyti šuniui jau žinomus žodžius. Kai šuo paspaudžia kurį nors mygtuką, šeimininkas turi parodyti, ką jis reiškia padarydamas tai, ko augintinis prašo, ir vėliau jį apdovanodamas skanėstu.

Taip pat rekomenduojama sukurti asociacijas, pavyzdžiui mygtuką „laukas“ dėti prie lauko durų, kad augintinis greičiau išmoktų jo reikšmę.

Vaizdo įrašai stebina

Nors šunis auginantys žmonės tikrai sutiks, kad jie geba atpažinti tam tikrus žodžius, kai kurie vaizdo įrašai, kaip jie bendrauja su šeimininkais, mažų mažiausiai stebina. Šiuo būdu dresuojami šunys išmoksta patys pasiprašyti maisto, į lauką, nusakyti savo jausmus ir net užduoti klausimus.

Pavyzdžiui, kalytė Bunny (jos profilį instagrame seka per milijoną vartotojų) užfiksuota spaudžianti mygtuką „atsiprašau“, po to, kai lojo ir šeimininkė išreiškė nepritarimą sakydama, kad jai skauda ausį ir pavartodama šuns vardą.

Namuose gyvena ir kitas šuo, vardu Otteris. Augintinių šeimininkams pavyko užfiksuoti, kaip Bunny priėjusi prie Otterio su juo pasisveikina, paspausdama mygtuką „labas“.

Taip pat Bunny nufilmuota besiprašanti į lauką. Tačiau šeimininkei atvėrus duris, šuo pastebi, kad lauke šlapia po lietaus, todėl grįžta į kambarį ir paspaudžia mygtuką „Ugh“, taip išreikšdamas savo nepasitenkinimą oru.

Kitas šuo Mila, kurio instagramo profilį seka 286 tūkst. vartotojų, nufilmuotas klausiantis, kur yra „tėtis“ (taip šuo vadina šeimininką). Šuo suspaudo mygtukus „Mila“, „klausimas“, „kur“, „tėtis“. Šeimininkė profilyje paaiškina, kad šuns „tėtis“ buvo išvykęs tvarkyti reikalų ir nepasakė, kur eina. Jis buvo išvykęs apie 2 valandas, o šuo buvo akivaizdžiai įsitempęs (dūsavo ir žingsniavo). Paklausus, kas atsitiko, įvyko toks pokalbis, kuris ir užfiksuotas vaizdo įraše.


Kitame vaizdo įraše Mila nufilmuota spaudžianti mygtukus „valgyti“ ir „vanduo“. Šeimininkas nueina patikrinti jos vandens dubenėlio manydamas, kad šis dar turi būti pilnas, tačiau randa jį tuščią. Po vaizdo įrašu paaiškinama, kad šunys ryte bėgiojo, todėl išgėrė daugiau vandens nei įprastai.

Nors instagrame galima rasti vaizdo įrašų net apie tokius mygtukus naudojančias kates ar apmokomas jūrų kiaulytes, šunys vis dėlto sulaukia daugiausiai dėmesio, o jų šeimininkai džiaugiasi, kad gali su jais bendrauti ir susikalbėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją