Reto grožio, įmantrių formų orchidėjos kilusios iš atogrąžų. Ten jos auga ant medžių. Dažnas šių gėlių įsigyja prekybos centruose ir vargsta nežinodamas, kaip jas auginti.


Myli, bet žiedai byra


Janina Karčiauskienė iš Jurbarko praėjusiais metais džiaugėsi puikiai žydinčia orchidėja. Bet šiemet ji, išauginusi stiebą su septyniomis šakomis, ant kurių pilna pumpurų, Janinai kelia rūpesčių. „Nesuprantu, kodėl pumpurai, net nepradėję skleistis, ėmė vysti ir kristi. Vasarą orchidėją tręšiau žydintiems kambariniams augalams skirtomis trąšomis, į vazonėlį kartą per savaitę įpilu truputį vandens iš čiaupo, prieš tai parą palaikiusi jį kambaryje. Jei matau, kad vandens nesugeria per dieną, jo perteklių išpilu iš lėkštutės po vazonu. Labai myliu savo orchidėją, gaila būtų, jei ji žūtų“, – pasakojo moteris. Jos auginama orchidėja pasodinta stikliniame vazonėlyje. Per metus ji išleido keletą šaknų virš vazono, jos lapai sveiki, vešlūs, dideli.


Substratas pralaidus orui


„Phalaenopsis orchidėja turi būti auginama pralaidžiame substrate, kurio pagrindas – stambūs pušies žievės arba kokoso riešuto kevalo gabaliukai. Substrate neturi būti durpių. Labai svarbu, kad tarp šaknų cirkuliuotų oras. Kuo substratas pralaidesnis, tuo greičiau pradžiūsta ir, kas svarbiausia, neužmirksta. Todėl drėgmė neužsilaiko vazonėlyje, – pasakojo UAB „OrchidCare“ įkūrėja Skaistė Pranaitienė. – Dėl užsilaikiusios drėgmės, nuolatinio laistymo, kai šaknims neleidžiama pradžiūti, jos paprastai pradeda pūti.“ 


Jokiu būdu orchidėjos negalima sodinti tiesiai į stiklinį vazoną, nes paprastai jo dugne nebūna skylučių, taigi, į jį nepatenka oras ir šaknys, negaudamos oro, po kiek laiko ima pūti. Stikliniai vazonai gali būti naudojami tik kaip įdėklai. Phalaenopsis orchidėją geriausia auginti permatomame plastikiniame vazone, kurio dugne – kuo daugiau skylučių.


Laistyti retai, bet gausiai


Kada reikia laistyti orchidėją, galima sužinoti pažvelgus į augalo šak­nis. „Auginant orchidėją permatomame vazonėlyje, galima stebėti, kaip keičiasi jos šaknų spalva: drėgna šaknis būna žalios spalvos, sausa – šviesiai pilkos spalvos. Kol orchidėjos šaknys žalios ar šviesiai žalios, jos laistyti nereikia. Išdžiūvęs augalas ar ne, galima nustatyti ir kitais būdais, pvz., kai substratas pradžiūsta, vazonėlis tampa daug lengvesnis, ant jo sienelių nelieka rasos lašelių. Suglebę orchidėjos lapai taip pat gali būti ženklas, kad jai trūksta drėgmės“, – aiškino orchidėjų augintoja.
Anot specialistės, lieti reikia tol, kol visos matomos šaknys taps žalios. Laistoma per vazonėlio viršų. Vanduo turi būti kambario temperatūros. Geriau pasirinkti virintą arba lietaus vandenį. Palaisčius vazonėlyje neturi likti vandens. Jei ant orchidėjos lapų ar šak­nų atsiranda baltų dėmių, vadinasi, vanduo yra kalkėtas ir netinkamas orchidėjai. Dėmes nuo lapų galima nuvalyti į vandenį įlašinus šiek tiek citrinos sulčių.


„Orchidėjos – šilumamėgės, tad dieną temperatūra patalpoje, kurioje jos auga, turėtų būti bent +18 °C, bet ne didesnė kaip +30–35 °C. Jei orchidėja nežydi, tam tikrą laiką ji gali būti laikoma patalpoje, kurioje temperatūra +15 °C, tačiau tada reikia mažiau ją laistyti. Visoms orchidėjoms, taip pat ir Phalaenopsis orchidėjai, svarbu, kad temperatūra dieną ir naktį skirtųsi mažiausiai 4–5 °C. Tai skatina žiedyno formavimąsi“, – aiškino specialistė.


Drėgmė – būtina


Phalaenopsis orchidėjai nebūtina didelė aplinkos drėgmė, todėl ji sėk­mingai gali būti auginama kambaryje. Bet kuo labiau drėkinamas oras šio augalo aplinkoje, tuo jam geriau. „Jei namuose yra drėgnomatis, šalia orchidėjos jis turėtų rodyti bent 50 proc., bet geriausia, kai jis rodo 70 proc. drėgmės. Jei orchidėjai trūksta drėgmės, ji gali mesti žiedus, – orchidėjų auginimo paslaptimis dalijosi pašnekovė. – Sausas aplinkos oras – dažna šios gėlės žiedų metimo priežastis, ypač žiemą, kai patalpose įjungiamas šildymas ir oras tampa dar sausesnis. Orchidėjai reikia parinkti tokią vietą, kurioje ji būtų apsaugota nuo šildymo prietaisų skleidžiamo sauso ir šilto oro. Orinės šaknys, kurios yra ne substrate, o virš vazonėlio, yra labai geras drėgmės indikatorius: jei jos džiūsta, vadinasi, orchidėjai per sausa (tiksliau, per sausa aplinka, nes šaknys vazone gali būti nuolat šlapios, bet tai nėra tas pats, kas aplinkos drėgmė), o jei orinės šaknys tvirtos, neapdžiūvusios, žaliais galiukais, vadinasi, orchidėjai pakanka drėgmės, gaunamos iš aplinkos.“

Lapus purkšti rytais


Norint padidinti aplinkos drėgmę, anot S.Pranaitienės, patartina naudoti buitinius aplinkos drėkintuvus arba vazonėlius su orchidėjomis sustatyti ant lovelių, kurie pripildomi vandens, o vanduo garuodamas drėkina aplinką. Šiltomis dienomis ar tada, kai oras per sausas, kiekvieną rytą papurkškite orchidėjos lapus, kad iki vakaro jie pradžiūtų ir ant jų neliktų vandens lašelių. Dažnai aplinkos drėgmės palaikymas ar nuolatinis orchidėjos lapų purškimas klaidingai traktuojamas kaip nuolatinis laistymas, neleidžiant jai pradžiūti.


Orchidėjos vazonėlio paviršių patartina padengti drėgnais kiminais ir nuolat juos drėkinti, neleisti išdžiūti. Taip bus drėkinamos viršutiniame vazono sluoksnyje esančios orchidėjos šaknys, kurios gauna daugiau oro ir pradžiūsta daug greičiau nei esančios vazonėlio viduje. Kiminai padeda palaikyti vienodą drėgmę.


Kuo aukštesnė aplinkos temperatūra, tuo didesnė turi būti aplinkos drėgmė, o kuo didesnė aplinkos drėgmė, tuo geriau turi judėti oras patalpoje, kurioje laikoma orchidėja. Kitaip ji gali pradėti pūti ar susirgti įvairiomis grybelinėmis ligomis.


Tręšti reikia atsargiai


„Phalaenopsis orchidėja tręšiama kas trečią laistymą orchidėjoms skirtomis trąšomis. Pirmiausia orchidėja palaistoma paprastu vandeniu, o tik paskui perliejama trąšų tirpalu. Jei orchidėjos šaknynas pažeistas puvinio, laistyti su trąšomis negalima. Tada orchidėją galima tik purkšti paruoštu trąšų tirpalu, – perspėjo pašnekovė. – Tręšiant sausą augalą, galima nudeginti jo šaknis. Nereikia skubėti tręšti tik įsigytos orchidėjos. Augintojas, ruošdamas orchidėjas parduoti, skatindamas ilgesnį jų žydėjimą, „pamaitina“ jas įvairiais stimuliatoriais. Norint nepertręšti, rekomenduojama palaukti porą mėnesių.“


Išleis naują žiedkotį


Labai dažnai klausiama, ar reikia nukirpti nužydėjusį orchidėjos žiedkotį? „Galite pašalinti visą žiedkotį arba tik viršutinę jo dalį, t. y. dalį, kur buvo sukrauti žiedai. Phalaenopsis žiedkotis tarsi suskirstytas nareliais – vadinamosiomis „miegančiomis akutėmis“. Iš tų akučių ant žiedkočio formuojasi žiedai arba išauga dar viena šakelė. Svarbu žinoti, kad iš akutės antrą kartą žiedas neišaugs, todėl neprasminga ją palikti. Jei norima, kad orchidėja ant to paties žiedkočio sukrautų žiedus, reikia jį sutrumpinti iki tos akutės, iš kurios nebuvo išaugęs žiedas ar šakelė. Kerpant reikia palikti 1 cm virš „miegančios“ akutės“, – patarė S.Pranaitienė. Naują žiedyną orchidėja greičiausiai ims auginti iš aukščiausiai paliktos akutės. Jei pašalinsite visą gėlės žiedkotį, atėjus žydėjimo laikui ji išleis naują.