Sakoma, kad šią dieną pabudęs barsukas išeina iš olos ir jei šviečia saulė išsigąsta savo šešėlio, smuka atgal į olą, apsiverčia ant kito šono ir užmiega, o štai jei orai apniukę – jis pripėduoja toliau nuo olos.

„Šiandien yra perėjimo iš žiemos į pavasarį lūžio taškas, gamtos pabudimo pradžia. Šią dieną nuo senų laikų buvo pranašaujama, kokia bus kita žiemos pusė, ar pavasaris bus ankstyvas. Tai sužinoti galima stebint barsuką – ar jis išlenda iš savo urvo ir kaip elgiasi. Senoliai galvojo, kad jei barsukas išlenda iš savo olos ir diena yra saulėta, pamatęs savo šešėlį, išsigąsta ir eina atgal į guolį, apsiverčia ant kito šono ir užmiega. Tai reiškia, kad pavasaris bus vėlyvas. Jeigu oras apniukęs, barsukas išlenda iš urvo ir pripėduoja. Tuomet pranašaujama, kad kita žiemos pusė bus šiltesnė, o pavasaris ankstyvas“, – savo feisbuko puslapyje rašo Aplinkos ministerija.

Viešvilės valstybinio gamtinio rezervato, kuriame gyvena nemažai barsukų, direkcija informavo, kad greičiausiai barsukai miega. Kadangi ši žiema yra permaininga – tai pašąla, tai kiek atšyla. Dar visai neseniai buvo galima aptikti šių gyvūnų pėdsakų, o tai rodo, kad jie greičiausiai nemiegojo ar įmigdavo trumpam.

Barsuko pėdsakų tinka dairytis ir ryt. Štai, kaip jie atrodo.

Barsuko ir lapės pėdsakai

Kokia bus likusi žiema, senoliai spėdavo ir pagal sausio 25-osios orus. Buvo sakoma, kad šios dienos priešpiečio oras atitinka pirmąją, o popietinis oras – antrąją žiemos pusę.

„Saulėti orai žadėdavo būsiant gražią vasarą ir gerus metus, o debesuoti – daug žmonių mirsią, jeigu lyja ar sninga – bus didelis brangymetis, nes javai supus, o jei smarkus vėjas pučia – tarp žmonių galintys kilti dideli neramumai. Trumpiau tariant, visi orų sąlygų variantai, išskyrus saulėtus, lemia blogą „prognozę“. Dar kitokie liaudies spėjimai remiasi Pusiaužiemio vidurdienio orų sąlygomis. Jei giedra arba šviečia saulė, antroji žiemos pusė bus šalta, jeigu debesuota – likusi žiemos pusė nebus šalta, greit ateis pavasaris. Remiantis tokiu spėjimu, likusi žiemos dalis nebus šalta“, – rašo „Meteo.lt“.

Spėti pagal žiemojančius gyvūnus, kokia gi tolesnė žiema laukia, būdinga ne tik lietuviams. Šis prietaras gajus JAV ir Kanadoje, tik ten visi ieško švilpiko, mat barsukai žemyne negyvena.

„Beje, švilpikas iš urvelio išlenda ne sausio 25 d., bet vasario 2 d. ir ši diena JAV vadinama Švilpiko diena. Pats spėjimas artimesnis suvalkietiškajam: jei vasario 2 dieną iš urvo išlindęs švilpikas pamato savo paties šešėlį, grįžta snausti toliau – tai reiškia, kad žiema truks dar 6 savaites“, – teigiama Aplinkos ministerijos įraše.

Ministerija praneša, kad šiandien ir artimiausią savaitgalį Aukštadvario, Pagramančio, Gražutės regioninių parkų direkcijos organizuoja įvairius renginius, skirtus Pusiaužiemio dienai. Su jais susipažinti ir užsiregistruoti galite ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)