„Žaltyčio ežere vėl stebėjau ausuotųjų kragų sujudimą. Kurį laiką ežere kragų jau beveik nesimatė, vienas kitas plaukiojo pakraščiuose ir maniau, kad dauguma porų jau peri. Bet vakar vėl vyko tuoktuviniai šokiai, o viena pora krovė lizdą nendrėse tiesiai prieš paukščių stebėjimo bokštelį“, – pasakojo Aušra Žilinskienė, kuri nufilmavo nepaprastą paukščių tuoktuvių šokį.

Vaizdo įraše buvo matyti, kaip du kragai ežere vienas priešais kitą kraipo galvas. Snapuose paukščiai laikė dovanas – ežero žolių kuokštus.

Kitame vaizdo įraše moteris įamžino, kaip kragai nendrėse krauna lizdą.

Visuotinės lietuvių enciklopedijos duomenimis, ausuotasis kragas yra kraginių šeimos paukštis. Paplitęs Europoje, Azijoje, Afrikoje ir Australijoje. Jie sveria 840–1200 gramų. Kūno viršus rusvai juosvas, apačia balsva. Ant galvos 2 juodi pailgėjusių plunksnų kuokštai, ant kaklo rudai balsva apykaklė.

Šie paukščiai gyvena didesniuose ežeruose, į sausumą neišeina. Minta smulkiomis žuvimis, vandens bestuburiais.

Lizdą krauna tarp vandens augalų, seklumose. Deda 2–5 baltus kiaušinius. Patinas ir patelė peri apie 25 dienas. Jauniklius dažnai nešioja ant nugaros. Lietuvoje paukštis dažnas. Išskrenda vėlai rudenį, retkarčiais žiemoja, o grįžta kovo pabaigoje.