Gelbėjo naujus ruoniukus

„Antradienio vakaras ruoniukų gelbėjimo centre buvo ypač įtemptas ir dramatiškas. Į jį gabenti net trys ruoniukai: vienas – iš Smiltynės, du – iš Šventosios. Deja, deja. Vieno netekome, jis užgeso, nepasiekęs Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centro“, – rašė Lietuvos jūrų muziejus.

Vis dėlto antrajam ruoniukui likimas nusišypsojo. Jį pastebėjo dvi draugės – Kristina ir Birutė, kurios atvyko pailsėti į pajūrį iš Kauno ir vakar ėjo palydėti saulės. „Beje, jos apsistojo poilsio namuose labai simboliniu pavadinimu „Šventoji draugiška gyvūnams“, – rašė muziejus.

„Mes ėjome pasižiūrėti saulėlydžio ir pamatėme ruoniuką, nutolusį nuo kranto, – pasakojo Kristina. – Paklausėme žmonių, kurie buvo šalia, ar iškvietė pagalbą, sakė, kad jau seniai skambino, bet nieks neatvyko. Tada paskambinau 112 ir sujungė su jūrų muziejumi. Darbuotoja patikino, kad tikrai atvyksta, ir paprašė sulaukti gelbėtojų iš VšĮ „Būk mano draugas“. Saugojome ruoniuką ir labai džiaugiamės, kad jis pasiekė saugius laikinus namučius. Ačiū visiems neabejingiems ir padėjusiems!“, – muziejus citavo ruoniuko gelbėtoją.

Lietuvos jūrų muziejaus biologas Arūnas Grušas patikino, kad ruoniukas yra guvus ir jaučiasi neblogai. Dabar jo komanda prižiūri naujajame Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centre jau 18 ruoniukų.

Sulaukia kiekvieną pavasarį

Kiekvieną pavasarį Lietuvos jūrų muziejaus darbuotojai sulaukia gyventojų pranešimų apie pajūryje rastus ruoniukus. Paprastai muziejaus darbuotojai jais rūpinasi iki rudens, tuomet, jei ruoniukai pasveiksta ir sustiprėja, juos paleidžia atgal į Baltijos jūrą.

2022 m. į Lietuvos jūrų muziejų buvo atgabenti net 22 ruoniukai. Trys neišgyveno, kiti pasveikę ir sustiprėję buvo paleisti atgal į Baltiją. Paskutinės dvi ruoniukės – Svila ir Zunda muziejų paliko tik šiemet.

Pirmasis ruoniukas rastinukas šiemet muziejų pasiekė per šventę ir per audrą – kovo 11 dieną. Jis buvo atgabentas iš Nemirsetos, buvo nusilpęs ir svėrė tik 12,8 kg – bent kilogramu mažiau, nei turėtų sverti ką tik pasaulį išvydęs ruoniukas, dar visai neseniai buvo rašoma muziejaus pranešime spaudai.

Ruoniukai Lietuvos jūrų muziejaus nuotr.

Muziejus yra aiškinęs, kad pilkieji ruoniai yra prisitaikę veistis ant ledo, bet šylant klimatui jo vis mažėjant, todėl ruoniai veisiasi ir sausumoje. Tokiomis sąlygomis labai daug ruoniukų pasimeta nuo patelių ruonių ir klajoja, nors dar yra nepasiruošę savarankiškam gyvenimui, nepriaugę reikiamo svorio, kad galėtų išgyventi ir išmokti pasigauti maistą.

Muziejaus darbuotojai primena, kaip elgtis radus ruoniuką pajūryje:

  • nevarykite atgal į vandenį,
  • nešerkite,
  • nelieskite,
  • apsaugokite nuo šunų ir per daug smalsių žmonių. Lai mažylis ramiai ilsisi;
  • jei turite galimybę, sulaukite, kol atvyks pagalba.


Baltijos pilkieji ruoniai yra reta, nykstanti rūšis, įrašyta į Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Rusijos raudonąsias knygas. Šie ruoniai Baltijos jūroje gyvena jau 10 tūkst. metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)