Kupiškio rajono Skapiškio seniūnijos ūkininkas Jonas Pakalnis, pats ne medžiotojas, neprivalo rūpintis miško gyventojais, bet dalijasi su jais tuo, ko turi. Nuveža į laukus stirnoms, kiškiams pašarų, nes yra gamtą ir jos dėsnius suprantantis žmogus. Šimonių seniūnijoje tokių neabejingųjų gamtos gyvasčiai yra ir daugiau. Vietos gyventojai pripjovė drebulių, kad žvėreliai galėtų sočiai pagraužti žievės, medžiotojai nuolat papildo pašarais žvėrių šėryklas. Natūralu, kad ten, kur yra maisto, dabar gausu lankytojų, ne tik keturkojų, ne tik žeme vaikštančių, bet ir skraidančių, čia liekančių žiemoti paukščių. Tai žino ne tik minėti geradariai, bet ir lengvo laimikio ieškantys brakonieriai.

Aplinkosaugos specialistai pastarosiomis savaitėmis, beveik neapsirikdami, „semia“ pažeidėjus. Šių metų sausio mėnesio pabaigoje aplinkosaugininkams surengus reidus su MŽD Rokiškio skyriaus „Juodupės“ medžiotojų klubo medžiotojais, Kiemiškių miške buvo sulaikytas Onuškio apylinkių gyventojas E.G. Vyras buvo sučiuptas pastatęs septynias plieninio lyno kilpas žvėrims. Praėjus vos kelioms dienoms Juodupės apylinkėse pareigūnams vėl išsiruošus į reidą, kitoje to paties Kiemiškių miško pusėje su inspektoriais aiškintis teko nuolatinės gyvenamosios vietos neturinčiam P.K. Šis žvėrims gaudyti buvo pastatęs penkias plieninio lyno kilpas.

Abiem lengvo laimikio užsimaniusiems piliečiams Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos nutarimais paskirtos administracinės baudos po 3000 Lt, konfiskuotos kilpos. O neseniai vos ne pusę savaitės išvien dirbo Panevėžio regiono aplinkosaugininkai, Sartų regioninio parko ir Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Rokiškio policijos pareigūnai, kol susekė tikrą brakonierių irštvą Rokiškio kaimiškosios seniūnijos Alsetos ir Spiečiūnų kaimuose.

Alsetos kaimo gyventojas B. K. J. prie savo namų Alsetos miške gudriai įsirengė šėryklą žvėrims ir aplinkui ją, ant žvėrių takų, priraizgė plieninio lyno kilpų. Vien šiemet brakonierius taip sugebėjo pakarti tris stirnų jauniklius. Jo namuose pareigūnai surado ir paėmė dvylika jau paruoštų kilpų žvėrims, dešimt statomų tinklų žuvims gaudyti. Už draudžiamų žvejybos įrankių laikymą Alsetos kaimo gyventojui B. K. J. Panevėžio aplinkosaugos pareigūnai paskyrė 250 Lt administracinę baudą, konfiskavo 10 statomų tinklų.

Už neteisėtą medžioklę kilpomis jam kliuvo dar rimtesnės nuobaudos - paskirta 3000 Lt administracinė bauda, teks atlyginti 1165 Lt padarytą žalą gamtai, konfiskuota 12 plieninio lyno kilpų.

Tokiu pat negarbingu verslu užsiiminėjusiam B. K. J. sūnui, Spiečiūnų kaimo gyventojui A. J. už tai, kad kilpa pakorė suaugusį šerną Ruopiškio miške, Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos nutarimu paskirta 3000 Lt administracinė bauda, surašytas 647 Lt ieškinys už padarytą žalą gamtai. Taip pat jam už draudžiamų žvejybos įrankių laikymą aplinkosaugininkų paskirta 250 Lt administracinė bauda, konfiskuoti penki pastatomi tinklai, keturi venteriai, žeberklas.

Kol kas neaiškus „atlygis“ dar vienam šio lizdo paukščiui. Pas B. K. J. sūnų, Rokiškio miesto gyventoją A. J., surastas ir paimtas nelegaliai laikytas lygiavamzdis neregistruotas medžioklinis šautuvas. Rokiškio policijos komisariato pareigūnai dar atlieka ikiteisminį tyrimą, lemiamą žodį tars Rokiškio rajono apylinkės teismas.