Užėję dideli šalčiai sukelia sunkumų ne tik žmonėms, bet ir gyvūnams. Tačiau Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Panevėžio skyriaus valdybos pirmininkas Petras Narbutas tikina, kad padėtis miške nėra baisi.

Jo teigimu, dabar kiek sunkiau gal tik stirnaitėms, kurios ėda žalią maistą – želmenis, uogienojus, tačiau ir jos dar laukuose išsikapsto žalumynų. Stirnos nevengia užsukti ir į šėryklas, kur gyvūnams medžiotojai palieka cukrinių runkelių, grūdų.

„Pašarų nestinga“, – patikino miesto medžiotojų vadas.

Stambieji miško žvėrys – briedžiai, šernai ir kiti – didelių problemų irgi neturi. Briedžiai minta įvairiomis šakelėmis, tad jiems papildomai pašaro nereikia. Elniams tik šiek tiek reikia papildomo pašaro. Dažniau į šėryklas paėsti užsuka ir šernai.

„Miškuose problemos nėra, laukuose taip pat sniego danga nėra tokia stora ir kieta, kad negalėtų atsikasti želmenų“, – aiškino P. Narbutas. – Šalčiai žvėrims taip pat nėra baisūs – kailis žieminis.

Dėl žuvų taip pat didelių problemų kol kas nekyla: deguonies pakanka, jos po ledudar nedūsta. P. Narbuto teigimu, pagrindinis to „rodiklis“ paprastai būna Liberiškio tvenkinys – užpelkėjęs, jame daug žuvies, tad pirmiausia problemų kyla ten. Tačiau kol kas tenykščiai žvejai apie dūstančias žuvis dar nepranešė.

Deguonies vandens telkiniuose, P. Narbuto aiškinimu, pradeda trūkti tuomet, kai tokie orai, kaip dabar, užsilaiko kelis mėnesius, be to, būna storas sniego sluoksnis.

„Respublikos mastu irgi negirdėti, kad žuvims trūktų deguonies“, – patikino jis.