Tačiau, kaip patikino Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento Biologinės įvairovės skyriaus vedėjas Selemonas Paltanavičius, gulbėms pavojus dar negresia.

Gulbės – viena iš nedaugelio mūsų krašto paukščių rūšių, kurių populiacija per kelis dešimtmečius smarkiai padidėjo. Lietuvoje pirmosios jų poros perėjo apie 1937–1938 metus. Gulbės plito iš tuometės Rytprūsių teritorijos, kur jos buvo griežtai saugomos. Mūsų šalyje šių paukščių sparčiai pagausėjo XX a. antroje pusėje. Jos pradėjo perėti visuose joms tinkančiuose vandens telkiniuose. Prieš 30 metų Žuvinte perėjo apie 60 gulbių nebylių porų.

Kai atsirado neužšalančių vandens telkinių prie Kauno elektrinės užtvankos, prie Elektrėnų elektrinės, kai kurios gulbės ėmė pasilikti žiemoti. Jas globojo ir maitino žmonės. Nors nebuvo jokio organizuoto gyvūnų globos judėjimo, labai dažnai paliegusios, negalinčios skraidyti gulbės buvo priglaudžiamos fermose, ūkinėse bazėse. Daugelis jų buvo išsaugotos, nemažai išleista į tuos pačius vandenis ir netgi sėkmingai veisėsi.

Kelios švelnios žiemos sudarė sąlygas gulbių šeimynoms ar pavieniams paukščiams išlikti iki pavasario. Populiacijoje, pasak Selemono Paltanavičiaus, dėl nežinomų priežasčių dalis paukščių prarado savybę skristi į žiemavietes, tapo pusiau sėslūs.

Atviruose vandenyse gulbės visada susiranda maisto, joms nereikia žmonių pagalbos, o nuolatinis maitinimas, jaukinimas pažeidžia prigimtinius paukščių įpročius. Jaukinimo pasekmė – tai, kad kiekvieną vėlų rudenį ar žiemos pradžioje ant ledo galima matyti lūkuriuojančias ir neskrendančias gulbes. Jos nebijo šalčio ir ant ledo gali ilgai tupėti.

Tačiau žmonės dažnai mano, kad galvas nugaros plunksnose priglaudusios gulbės yra prišalusios ir ragina jas gelbėti. Tačiau nereikia skubėti. Geriausia – leisti paukščiams pajusti alkį ir išskristi. Gulbės gali lūkuriuoti dvi tris dienas, ir nereikia jų skubinti. Globoti reikia tik paliegusius, nepaskrendančius paukščius, bet jų paprastai būna labai nedaug. Apie tokias gulbes reikia pranešti Gyvūnų globėjų asociacijai tel. 8686 44828.