Moteris feisbuke pasidalino savo laimikiu – dviem ryškiai violetiniais grybais. Tiesa, ji jau žinojo, kad juos reikia pasaugoti. Visai neseniai jie dar buvo įtraukti į Lietuvos raudonąją knygą. „Violetinis nuosėdis. Valgomas, bet negalima. Saugomas. Šiaurės Lietuva. Rugpjūčio 14.“ – komentavo ji savo įkeltą nuotrauką.

Gamtininkas Deividas Makavičius patvirtina, kad greičiausiai tai yra violetinis nuosėdis. Rekomenduojama jo nerauti, palikti augti, juolab, kad ir jo maistinės savybės nėra ypatingos. Tiesa, spalva tikrai įspūdinga.

„Jie išsiskiria sodria violetine spalva. Prie dirvožemio esantis koto galas – praplatėja. Tai yra nuosėdžių požymis. Ši grybų rūšis turi bene daugiausiai geležies iš visų grybų“, – sako jis.

Nors violetinis nuosėdis nėra nuodingas, jis nėra priskiriamas prie vertingų valgomų grybų. Gamtininkas teigia, kad ir lietuvių folklore šie grybai nėra minimi, be to tarp jų gali pasitaikyti ir nuodingų rūšių.

Šie grybai auga rugpjūčio-spalio mėnesiais, dažniausiai pasitaiko lapuočių miškuose.

D. Makavičius pasidžiaugė, kad žmonės domisi grybais ir viešina įdomesniųjų nuotraukas. Anot jo, tai labai padeda mokslininkams identifikuoti rečiau aptinkamų, saugotinų grybų buveines.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)