Sumedžioja daugybę paukščių

Augant žmonių skaičiui planetoje, daugėjo ir naminių gyvūnų, taigi – ir kačių, o laukiniams paukščiams tapo vis sunkiau išgyventi.

Skaičiuojama, kad per metus neprižiūrimos naminės katės Jungtinėse Amerikos Valstijose sumedžioja apie 2,4 mlrd. paukščių, Didžiojoje Britanijoje – 55 mln., Vokietijoje – 50 mln., Lenkijoje – 135 mln.

Didžioji dalis paukščių sugaunami gegužės–birželio mėnesiais. Šiuo metu lizdus palikę jaunikliai dar nemoka gerai skraidyti, nebijo plėšrūnų, todėl tampa lengvu grobiu. Kitais metų laikais sparnuočių katės sumedžioja mažiau, nes suaugę paukščiai jau yra atsargesni.

Katė

Gerokai dažniau sparnuočius užpuola šeimininkų neturinčios katės, kurios lauke praleidžia visą laiką. Tiesa, jei gyvūnas gatvėje atsidūrė, nes juo tokiu būdu atsikratė šeimininkai, jiems gresia bauda.

Pagal LR Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymą, sąmoningas gyvūnų padarymas bešeimininkiais ar bepriežiūriais yra laikomas žiauriu elgesiu su gyvūnais ir jų kankinimu. Toks elgesys užtraukia baudą nuo 150 iki 2000 eurų, o nusižengimas, padarytas pakartotinai, – nuo 2000 iki 4000 eurų.

Itin griežta tvarka

Vis dėlto daug sparnuočių tampa ir naminių kačių, kurios tik kartais išleidžiamos į lauką, grobiu.

Kai kurios šalys ėmėsi itin griežtų priemonių paukščiams apsaugoti. Pavyzdžiui, Voldorfo mieste Vokietijoje katės turi būti laikomos namuose nuo balandžio iki rūgpjūčio pabaigos. Šios griežtos tvarkos imtasi siekiant apsaugoti kuoduotąjį vieversį, mat šis paukštis peri ant žemės ir yra lengvas grobis katėms. Jei augintinė sužalotų paukštį, šeimininkui tektų pakloti ir 50 tūkst. eurų. Šią iniciatyvą planuojama tęsti trejus metus.

Ne mažiau paukščiais susirūpinta ir Australijoje. Apskaičiuota, kad naminės katės šioje šalyje kasmet sunaikina apie 230 mln. paukščių, roplių ir žinduolių.

Katė

Reaguodamas į sunkią šalies laukinių gyvūnų padėtį, Vakarų Australijos miesto tarybos narys siekia griežtesnių įstatymų dėl kačių laikymo. Fremantlio mieste katėms jau uždrausta lankytis krūmynuose, tačiau Adinas Langas nori žengti dar vieną žingsnį. Planuojama uždrausti katėms lankytis visoje Fremantlio miesto teritorijoje, t. y. visuose keliuose ir pėsčiųjų takuose. Vienintelė išimtis – jei katė vedžiojama su pavadėliu.

Šis pasiūlymas yra dalis nacionalinio judėjimo, kuriuo tarybos skatina gyventojus statyti aptvarus savo augintiniams. Kai kuriems savininkams gresia baudos, jei jų katė randama ne jų nuosavybėje.

Paukščius galima apsaugoti

Lietuvoje gyvenančius ar ją lankančius sparnuočiams apsaugoti galima pasitelkus keletą būdų. Vienas jų – balandžio-liepos mėnesiais, o ypač gegužę–birželį visas namines kates laikyti namuose arba vedžioti tik su pavadėliu.

Taip pat kates reikia čipuoti, kad būtų galima atpažinti bešeimininkius gyvūnus, arba, jei šeimininkas yra, jį surasti.

Kikilio jauniklis

Paukščius nuo šių plėšrūnių taip pat padės apsaugoti joms ant kaklo kabinami varpeliai. Jų garsas įspės paukštį apie besiartinantį plėšrūną. Taip pat verta naudoti ryškius antkaklius, kad gyvūnas būtų geriau matomas. Tiesa, šie būdai menkai apsaugo jauniklius, kurie dar nemoka gerai skraidyti ir neturi savisaugos instinkto, tačiau gelbsti didesniems sparnuočiams.

Pamačius, kad šeimininkai katę paleidžia laisvai vaikščioti lauke, svarbu juos informuoti, apie jų augintinio daromą žalą bei būdus, kaip jos išvengti.

Birdlife.lt duomenimis, pasaulyje aptinkama per 11 tūkst. paukščių rūšių, tačiau apie 1500 paukščių rūšių yra iškilęs pavojus išnykti, o 120–130 paukščių rūšių išnyko per žmonijos istorijos laikotarpį. Įskaitant vienkartinius stebėjimus, Lietuvoje aptinkama 401 paukščių rūšis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)