Kurtų veislės šuo yra tik (tik!) antras Žemės sausumos gyvūnas pagal išvystomą greitį. Ko gero, daugelis žino, kad greičiausias sausumos gyvūnas Žemėje yra (ne, ne Usainas Boltas) kaip tik kačių šeimos atstovas. Gepardas. Jis gali įsibėgėti iki 120 km/val. Deja šuo šiuo atveju atsilieka, manoma, jog jis išvysto 70 km/val greitį.

Įdomu tai, kad gepardas ir kurtas yra labai skirtingi sutvėrimai, tačiau jie evoliucionavo taip, kad įgijo praktiškai identišką bėgimo techniką. Abu gyvūnai lekia vadinamaisiais sukamaisiais šuoliais (angl. – rotary gallops). Tokio šuolio metu kojos žemę pasiekia ratu: iš pradžių žemę paliečia priekinė kairioji letena, po to – priekinė dešinioji, po to – užpakalinė dešinioji ir galiausiai užpakalinė kairioji. Ir taip visas ciklas kartojamas, kol šuo ar gepardas nepavargsta.

Tai – natūrali visų katinių, šuninių bėgimo maniera. Taip bėga ir kurie kanopiniai (stirnos, elniai), tačiau ne žirgai (šie gyvūnai sudėti labiau ištvermei nei sprogstamai jėgai ir momentiniam greičiui).

Kurtas ir gepardas turi dar vieną bėgimo stiliaus panašumą – jį bėgseną sudaro dvi fazės. Pirmojoje kūnas išsitiesia lygiagrečiai žemės paviršiui – sulėtintuose kadruose susidaro įspūdis, kad šuo skrenda.

Po to – susitraukimo fazė, per kurią priekinės ir galinės šuns kojos sutraukiamos po kūnu – sutraukiamos taip, kad galinės atsiduria priekyje, o priekinės – gale.

Visa tai matyti unikaliuose sulėtintuose gyvūnų bėgimo kadruose.