Grabijolai (Kazokiškių sen., Elektrėnų sav.) – tai senas, prie Neries įsikūręs gatvinis-rėžinis kaimas, 2018 m. pelnęs gražiausio Lietuvos kaimo titulą. 2015 m. Aplinkos ministerijos kartu su Etninės globos taryba organizuotame Etnokultūrinius regionus atspindinčio kraštovaizdžio konkurse Grabijolų kraštovaizdis buvo pripažintas kaip geriausiai atspindintis Dzūkijos etnokultūrinį regioną.

Renginys „Grabijolai: paveldas kalba“ prasidės nuo 9 val. iki 10 val. truksiančiu pėsčiųjų žygio startu. Pažymėtu 16 km ilgio žiediniu maršrutu žygeiviai galės keliauti savu tempu, stabtelint pasigrožėti, pailsėti ir užkąsti. Žygio dalyvių laukia labai įdomi ir nevienoda žygio trasa: aukšti ir statūs laukiniai šlaitai, upelių ir Neries pakrantės, miškų keliukai ir nedideli pievų ploteliai, plačios dirbamų laukų lygumos ir ledynmečio sustumtų kalvų viršūnės.

Po žygio, 14 val., Grabijoluose prasidės atvirų sodybų diena. Jos metu renginio dalyviai galės pasisvečiuoti vietos gyventojų kiemuose, susipažinti su kaimo istorija iš pirmų lūpų, pasigrožėti senosiomis autentiškomis sodybomis iš arti. Taip pat - paragauti grabijoliškių paruošto maisto: senoviškame pečiuje kepto kugelio, vietos gyventojų ruoštų kibinų, kulninės sriubos, tradicinių bulvinių ir miltinių blynų, giros ir arbatos, kito iš močiučių paveldėto vietos gaspadinių kulinarinio paveldo.

Žygis parke

Renginio metu bus galima įsigyti apylinkių amatininkų ir meistrų pagamintų rankdarbių, daiktų ir kitų gaminių, bei atverti senąsias Grabijolų skrynias ir apžiūrėti jų turtus: tradicinius šio kaimo audinius, staltieses ir skraistes. Po sodybas kieminės ir keliautojus linksmins muzikantai ir šokėjai (ansambliai “Versmė”, “Jevaras”, “Žalia rūta” ir “Svaja”, tautinių šokių kolektyvas “Verpstė”).

14:30 val. prasidės nemokamas tradicinės medinių pastatų puošybos edukacinis užsiėmimas. Tradicinė medinių namų puošyba – labai kūrybiškas ir nesudėtingas amatas, kurio gali išmokti kiekvienas, norintis papuošti savo šimtmetį skaičiuojantį ar vos pernai pastatytą medinį namą. Grabijoluose visi norintys galės pasigaminti medinę stogo kraigo puošmeną – lėkį, arba padėti pagaminti vėjalentes kaimo pradžioje statomam rąstiniam nameliui.

Renginys – nemokamas, registracija ir tikslesnė informacija pateikiama el. svetainėje www.neriesparkas.lt

Renginį organizuoja Neries regioninio parko direkcija, rėmėjai ir partneriai: Lietuvos kultūros taryba, LR Kultūros ministerija, Elektrėnų savivaldybės administracija, VšĮ “Sodžiaus meistrai”, Kazokiškių seniūnija, Grabijolų kaimo bendruomenė, Mantas Šegžda.