Vilniaus m. savivaldybės Komunalinio ūkio departamento Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo pavaduotoja Irena Mikalauskienė pastebi, kad vagys gėles vagia iš visur, kur tik pasiekia.

„Masiškai vagiami augalai iš naujo pietinio aplinkkelio (nu

o Dariaus ir Girėno gatvės iki Lazdynų tilto). Ten pasodinta labai nemažai kalnynų pušaičių ir kitų dekoratyvinių augalų. Man atrodo, kad dabar iš tos vietos jau yra pavogta virš 200 kalnynų pušaičių. Policija sulaikė raugerškį vagiančius jaunuolius.

Vagia viską. Pavyzdžiui, prieš birželio 14-ąją pasodinome Tremtinių skvere gėles iš vakaro. Kitą dieną ten nueinam – jau bent dešimties krūmelių nebėra. Tai čia taip po vienos nakties – po poros savaičių jau iš viso paprastai mažai kas būna belikę.

Vagiama netgi iš Europos aikštės, kur yra vaizdo kameros. Dingsta gėles ir iš Kalvarijų gatvėje pakabintų vazonėlių. Tik ten, kur vazonai kabo aukštai prie gatvių apšvietimo stulpų, vagišiai jų nepasiekia“, – pasakojo pašnekovė.

Klaipėdos m. savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė teigia, jog ilgapirščiai pradangina net gėles iš važiuojamose gatvės juostose esančių salelių.

„Po veduku iš vienos vazos buvo bene pusė našlaičių išrauta, kitose vietose šiek tiek mažiau.

Stacionarūs miesto gėlynai retinami ir retinami – gėlės vagiamos ir iš Atgimimo aikštės, ir iš Danės skvero, ir iš visur kitur. Mums niekaip nepavyksta su šia problema susidoroti“, – kalbėjo klaipėdietė.

Šiaulių savivaldybės atstovė spaudai Jūratė Rauduvienė pastebi, kad dažnai vagiamos brangesnės gėlės iš miesto centro, pėsčiųjų bulvaro.

„Šiomis dienomis bulvare našlaitės pakeistos svyrančiomis pelargonijomis. Darbuotojai pastebėjo, kad dar nebaigus darbų visoje gatvėje senyvos miesto gyventojos laužo gėlių krūmelius, siekdamos tokių gėlių įsiveisti pačios.

Pavasarį jaunimas buvo įnikęs vogti tulpių žiedus. Šiauliečiai sulaikė ir perdavė policijai jaunuolius, nuraškiusius net 56 tulpių žiedus. Išretintos ir bulvare augusios našlaitės.

Pigesnės gėlės iki šiol būdavo atsodinamos, tačiau Miesto infrastruktūros skyriaus specialistai abejoja, ar pavyks atsodinti svyrančias pelargonijas, nes jos yra brangokos. Miesto biudžete gėlių sodinimui ir priežiūrai numatyta 100 tūkst. Lt ir tai yra 3–4 kartus mažiau nei ankstesniais metais (išskyrus pernai)“, – dėstė pašnekovė.

Kauno m. savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vyriausioji specialistė Indrė Bušininkaitė informavo, kad „tradiciškai kiekvienais metais iš Kauno miesto centro yra pavagiama iki 10–15 proc. pasodintų gėlių.

„Šiais metais Vilniaus ir M. Valančiaus gatvėse papildomai įrengti 64 gėlių laikikliai (iš viso yra 140) – iš jų šiais metais pavogtos 4 vazos su gėlėmis bei iš 3 vazų pavogtos tik gėlės. 2009 m. buvo pavogtos 2 vazos su gėlėmis, 2008 m. – 1 vaza su gėlėmis“, – pasakojo specialistė.

Iš Laisvės alėjos, anot I. Bušininkaitės, dažniausiai vagiamos Gvinėjos sprigės, gvazdikinis serentis, kompaktinės pelargonijos, iš Vilniaus gatvės – svyrančios pelargonijos.

Kaip LTV laidai „Šiandien“ teigė korespondentas Jevgenijus Bardauskas, nuo gėlių vagių kenčia ir Raseinių miestas, taip pat Mažeikiai, Joniškis, Kelmė.

„Raseinių miesto seniūnas sako, kad kasnakt užregistruojama bent po keliolika vagysčių iš gėlynų, o nuo sezono pradžios jau pavogta trys šimtai sodinukų ir nuostoliai skaičiuojami šimtais litų.

Mažeikiuose ilgapirščiai į gėlynus įsisuka prieš Vėlines ir vagia būtent tik chrizantemas, o Joniškyje šiemet pavogta ne tik gėlių sodinukų, bet ir mieste iš centro išrautos kelios pušelės. Kelmėje vagys suniokojo visą gėlių piramidę. Nuostoliai siekia šimtus litų – tai yra gana daug, nes dauguma savivaldybių šiemet lėšas gėlėms sumažino net trečdaliu ir daugiau“, – pasakojo J. Bardauskas.

Viešosios įstaigos „Alytaus parkai“ direktorė Vaida Džervienė informavo, kad 2010 metais buvo pavogti 167 vienetai gėlių daigų, patirta 437 litų žala (2007–2009 m. vagysčių neužfiksuota).

Anot V. Džervienės, dažniausiai vagišiai Alytuje nusitaiko į serenčius, rožių kerus, spriges.

Neranda kovos būdų

Vilniaus savivaldybė kasmet dėl ilgapirščių, retinančių gėlynus, patiria iki kelių tūkstančių litų nuostolių. Klaipėdos ir Kauno savivaldybės skaičiuoja iki dešimties tūkstančių litų siekiančius nuostolius.

Lrt.lt pašnekovai pripažįsta, kad kovoti su gėlių vagimis ir gėlynų niokotojais sekasi nekaip.

„Apeliuojame į kauniečių moralę, juk prie kiekvieno gėlyno nepastatysi apsaugos“, – sako Kauno mero patarėjas viešiesiems ryšiams Dainoras Lukas.

Klaipėdos m. savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė pastebi, kad vienintelis kovos su gėlių vagišiais būdas yra jiems išrovus augalus prašyti rangovų, kad atsodintų tuščias likusias vietas.

Jeigu rangovai neatsodintų nuniokotų gėlynų, anot I. Šakalienės, „nebebūtų padoraus vaizdo mieste, nes gėlynuose po jų išpuolių telieka pusė visų gėlių“.

„Kad mūsų kovos būdas yra atsodinti gėlynus, sakau todėl, kad nėra buvę, jog juos nutvertų už rankos (gėlių vagis – lrt.lt).

Sakysime, kartais teritorijų tvarkytojai perduoda informaciją, kad mato, jog štai nešasi nuo Neringos skvero išrautas gėles koks bomželis į turgų, bet tu niekaip negali įrodyti, kad gėlės vogtos, kadangi nusikaltimo vietoje jis nebuvo pagautas.

Man netgi pačiai važiuojant yra tekę matyti atrodytų visiškai padorią močiutę, sustojusią ant senojo turgaus žiedo ir besidedančią į savo rankinę pelargonijas. Taigi vagia įvairus kontingentas“, – pasakojo I. Šakalienė.

Klaipėdos m. savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja I. Šakalienė atvirauja, jog „su kolege juokauja, kad ne taip būtų pikta, jeigu tos vogtos gėlės pražystų miestų balkonuose, bet juose jų nematyti“.

„Aš manau, kad jas į kapines veža, gal į sodus, į savo kažkokias valdas“, – svarstė pašnekovė.

Vilniaus m. savivaldybės administracijos Komunalinio ūkio departamento Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo pavaduotoja I. Mikalauskienė pripažįsta, kad jau pasiūlymo įmonėms apželdinti vieną ar kitą miesto plotą kainoje būna įskaičiuota suma, reikalinga atsodinti gėles po galinčio pasitaikyti vagystės ar vandalizmo atvejo.

„Jau pasiūlymo kainoje numatyta, kad jeigu bus įvykdyti vandalizmo aktai, rangovai turės gėlynus atsodinti savo sąskaita“, – teigė specialistė.