Retam žmogui pavyksta per gyvenimą gyvai išvysti visus įspūdingiausius gamtos kampelius: didžiulius kalnus, krioklius, tarpeklius, ežerus bei nacionalinius parkus. Gamtos stebuklai susiformavo per milijonus, kiti – netgi per milijardus metų ir žmogaus vėliau kurti objektai negali jiems prilygti. Nesvarbu, ar tai būtų didžiausias pasaulio dangoraižis, ar garsiausia aikštė.

Dar 10 gamtos stebuklų jums siūlo aplankyti „CNN GO“.

GRYNAS.lt pristato antrą dešimtį gražiausių gamtos kampelių.

Pietinis Kaibabo takas Didžiajame kanjone 

Vaizdas nuo Kaibabo tako Didžiajame kanjone

Šį kvapą gniaužiantį stačių šlaitų tarpeklį JAV Arizonos valstijoje sukūrė pati gamta. Kolorado upė jį gludino net 17 milijonų metų, tačiau minėtu taku lankytojai gali pereiti tik nuo 1924 metų.

Roraimos kalnas Gvianos plokščiakalnyje

Roraimos viršukalnė Gvianos plokščiakalnyje

Šis Venesuelą, Braziliją ir Gajaną skiriantis stalkalnis – kuo puikiausia vieta laipiojimo uolomis mėgėjams. Norintiems pakliūti ant „ kalno stalo“, tenka įveikti 400 metrų aukštį. Toks Roraimos kalno atsiskyrimas nuo likusio pasaulio leido čia įsitvirtinti unikaliai ekosistemai. Augalai čia „mieliau“ pietauja vabzdžiais, nors nedžiūsta - kiekvieną dieną sulaukia lietaus. Žygeiviams, kurie nelinkę rodyti didelių alpinistinių sugebėjimų, patariama keliauti nuo Venesuelos pusės, kadangi Gajanoje kalno aukštis siekia 2810 metrų.

Verdono tarpeklis Prancūzijoje 

Verdono tarpeklis Prancūzijoje

Apie 25 kilometrų ilgio tarpeklis šalies Provanso srityje įvardijamas vienu didžiausių ir gražiausių tarpeklių visoje Europoje. Tingintys vaikštinėti čia gali pasiirstyti valtele arba palaipioti uolomis.

Dziudžaigou nacionalinis parkas Kinijoje 

Šalies Sičuano provincijoje besidriekiantys trys slėniai į vieną gamtinį rezervatą apjungia ne tik ežerus, krioklius ar upes, bet ir kaimus. „Devynių kaimų takas“ – taip kinų kalboje vadinama ši vietovė, po kurią lankytojai gali keliauti pėsčiomis arba autobusu.

Nakuru ežeras Kenijoje 

Nakuru ežeras - flamingų traukos vieta

Nuo Sirijos iki Mozambiko besidriekiančiame „Didžiajame Lūžių slėnyje“ yra ir daugiau ežerų, tačiau Nakuru yra tapęs namais tūkstančiams flamingų. Paukščius čia atvilioja ežere augantys dumbliai, tačiau maisto pakanka ir kitiems gyvūnams. Nakuru ežero nacionaliniame parke glaudžiasi begemotai, baltieji ir juodieji raganosiai, žirafos ir buivolai.

Ajerso uola Australijoje

Ajerso uola

Mažiausio žemyno viduryje stūksantis smiltainio monolitas dar vadinamas Uluru. Jo ilgis tinkamas pasivaikščiojimams – tęsiasi net 3,8 kilometro. Žinoma, pirmiausia reikės į uolą įkopti. Žinoma, kiek mažiau – 350 metrų. Tingite? Galite apeiti – uola vos 9 kilometrų pločio. Daugiausiai turistų Uluru privilioja leidžiantis saulei, kai bent kelis kartus keičia spalvas. Visgi tai Australijos čiabuviams šventa vieta, todėl patariama į ją nelipti.

Sivos oazė Egipte

Libijos dykumoje esanti Sivos oazė

Libijos dykumos atskirta oazė yra bene nuošaliausia egiptiečių apgyvendinta teritorija. Gyventojus čia atviliojo vandens šaltiniai ir derlinga žemė. Turistams tai „bilietas“ į Sacharos dykumą.

Seljalandsfoso krioklys Islandijoje

„Fotogeniškiausias“  - Seljalandsfoso krioklys

Tai vienas garsiausių salos krioklių, dažnai fotografuojamas kalendoriams bei kelionių gidams. Po 60 metrų aukščio kriokliu galima net vaikštinėti. Šeštajame realybės šou „Nepaprastos lenktynės“ (The Amazing Race 6) jis tapo pirmuoju kelionės aplink pasaulį punktu.

Perito Moreno ledynas Argentinoje

Perito Moreno ledynas

Patagonijos regione Los Glaciares nacionaliniame parke esantis ledynas – 30 kilometrų ilgio. Ledynas leidžiasi į Archentino ežerą ir suformuoja ežerą perskiriančią užtvanką. Vandens jėgos sukeltos ledyno griūtys įvyksta vidutiniškai kas 4-5 metus, o jų pasižiūrėti atvyksta smalsuoliai iš viso pasaulio.

Moreino ežeras Kanadoje

Ledyninis Moreino ežeras

Šis ledyninis ežeras „slepiasi“ 1884 metrų aukštyje, Uolinių kalnų Dešimties Viršukalnių slėnyje. Jis ir „sesuo“ Luiza – vieni dažniausiai Banfo nacionaliniame parke fotografuojamų „įžymybių“. Uolas supa krištolo skaidrumo vanduo, kalnų grandinės, pušynai ir beribės dangaus platybės. Žalsvą atspalvį ežerui suteikia į vandenį patenkančios priemolio dalelės.