O ar žinote ką gandrai veiks sugrįžę į savo tėviškę? Protingi žmonės žino: jie sako, kad gandrai puls lesti kiškučius. Tai dėl baltųjų gandrų kaltės kiškių vis mažėja ir mažėja. Na, gal ir taip, bet aš nežinau kaip ten gandras tuos kiškučius ryja... Jo snapas pritaikytas griebti, čiupti ir mesti smulkų grobį sau į stemplę. Labai norėdamas, kirsdamas savo ilgu smailu snapu jis galėtų pribaigti ir gana nemažą auką, bet kaip ją praryti? Grobio plėšyti jo snapas nepritaikytas, nebent koks suopis ar erelis su savo lenktu snapu į pagalbą ateitų. Tik ką gimęs kiškutis gal būtų gandrui ir įveikiama auka, tačiau keleto dienų kiškis – nei pavejamas, nei praryjamas. Na, bet žmonės sako, žmonės žino...

Tik labai gaila, kad tie žmonės nieko nesako, kaip dabar atrodo intensyvios žemdirbystės regionai pietvakarių, vidurio ir šiaurės Lietuvoje. Kur tam kiškeliui šiose intensyviomis žemdirbystės technologijomis apdirbamuose milžiniškuose plotuose pasislėpti, kuo jam čia misti. Taip reikalingi ir išganingi gyvajai gamtai natūralių bei kultūrinių pievų, daugiamečių žolių plotai šiuose regionuose siekia vos niekingus kelis procentus, visa kita – javai, rapsai, cukriniai runkeliai. Kitaip sakant, didesnę metų dalį gyvajai gamtai gyventi netinkama dykra ir tik kelis mėnesius per metus – maisto šaltinis ar priebėga.

Štai ir glaudžiasi kiškeliai miškų pakraščiuose, kirtavietėse, krūmynuose, paupiuose ar paežerėse išlikusiose pievose. O jei pasirodo kuris laukų plynėse – čia jau ne tik lapė ar kitas plėšrūnas – bet ir varna jam priešas. Ne kartą ir ne du teko matyti, kaip laukuose pasirodžiusį kiškį atakuoja mūsuose dabar vos ne globojami krankliai. Jei kiškis sveikas, guvus o kranklys vienas – kiškiui apsiginti nėra taip sunku, tačiau jei kiškis nusilpęs, alkanas, o krankliai keli... Ne kiekvienam pavyksta kudašių išnešt.

Jūsų dėmesiui prieš kelias dienas padarytos tokios dvikovos fotosesijos akimirkos.

O kas šiuo metu vyksta gamtoje, galite išvysti Lietuvos laukinės gamtos fotografų klubo NATUREPHOTO.LT geriausiose savaitės nuotraukose.