Jei girioje bus šešėlių, iš urvo išlindęs barsukas gali pranešti apie ilgą antrąją žiemos pusę. Jei bus apniukę ir šešėlio neregėsite, žiema turėtų būti neužtrunkanti. Vienam barsukui sunku atspėti visos žiemos orus, tad kiekviename regione pranašystės bus tikrai skirtingos.

Kad ir kaip nutiktų, yra gražių šios dienos naujienų. Visų pirma, diena trunka daugiau kaip aštuonias valandas. Dabar kaskart ji prisiduria tris ar keturias minutes, taigi gamtos veržimasis švieson yra labai staigus ir jau pastebimas. Jei pasnigtų, o to žiemą sulaukti visai realu, dienos taptų dar šviesesnės.

Tokie gamtos pokyčiai bet kokiu oru skatina laukinių gyvūnų aktyvumą. Tokiu metu sausomis šakomis groja geniai, gieda zylės, pradeda kliuksėti bukučiai ir melodingais balseliais suokia lipučiai. Jau metas atkusti krankliams, kurie greitai pradės labai garsias ir vaizdingas savo vestuves.

Laikas ir tetervinams bei girių glūdumų paukščiams kurtiniams – net gūdžią šaltą žiemą jie pradeda savo ritualus. Jiems reikia įsibėgėti: iš pradžių patinai susirenka, skraidinėja ir nakvoja netoliese, tinkamu oru bando giedoti. Tetervinai ulba miško aikštelėse, atvirose kirtavietėse, pamiškių pievose ar arimuose. Kurtiniai groja ir sparnais raižo sniegą ar samanas pušynuose.
Dabar būtina kuo skubiau kelti inkilus pelėdoms, nes kovą tą daryti bus jau vėlu. Pelėdos inkilas didelis – 60 centimetrų aukščio, su 15–16 centimetrų skersmens landa. Kol kas vakarai ilgi, tad jiems sukalti laiko tikrai rasime.
Citata

Aušta lapių vestuvių metas. Labai greitai pamatysime jas laukuose. Visai nebaikščias, užimtas savo reikalais. Žvėrims vestuvės – jų reikalas, todėl tai, kuo gyvena žmonės, visai nesvarbu.

Ne tik Ventės rage, bet ir daug kur kitur pasirodė svirbeliai. Rudenį šių svečių iš šiaurės nesulaukėme. Dabar atskridę pulkai skuba lesti dar užsilikusias šermukšnių uogas, soduose ant žemės nukritusius obuolius. Žinoma, jiems tinka ir medžių pumpurai, įvairios sėklos. Svirbeliai mielai skrenda į lesyklas, tačiau tik į atviras, be stogo, o dar geriau, kai lesalas beriamas tiesiai ant žemės.

Lesyklos dar būtinos – nepamirškime to. Nepamirškime ir inkilų. Dabar būtina kuo skubiau kelti inkilus pelėdoms, nes kovą tą daryti bus jau vėlu. Pelėdos inkilas didelis – 60 centimetrų aukščio, su 15–16 centimetrų skersmens landa. Kol kas vakarai ilgi, tad jiems sukalti laiko tikrai rasime.