Paskutinių grybų geriau nerinkti

Mikologė, Vilniaus universiteto doc. dr. Jonė Rukšėnienė GRYNAS.lt teigė, kad šiuo metu miškuose vis dar galima rasti žaliuokių. Anot jos, tai vieni paskutinių rudeninių grybų, ilgiausiai džiuginantys grybautojus. Tačiau ji pridūrė, kad yra tikimybė rasti ir kitokių grybų, pavyzdžiui, baravykų, ar šilbaravykių.

Vis dėlto ji atkreipė dėmesį, kad geriausia jau baigti grybavimo sezoną ir laukti naujo, kadangi šalnų pakąsti grybai yra pavojingi sveikatai. Jos teigimu, gyvenantys kaime moka tokius grybus atskirti, bet kad apsinuodys miestiečiai - labai tikėtina.
Citata
Žaliuokę ar voveraitę vieną kitą gali surasti. Taip pat vienas kitas šilbaravykis ir rudeninis baravykas mėtosi. Pats neseniai po mišką vaikščiojau ir žinau, kad sau kokį krepšį galima prisirinkti.

„Kur buvo šalnos, grybų rinkti nebegalima. Po šalnų prasideda vaisiakūnių irimas ir galima labai apsinuodyti. Kur buvo šalnos, gerai žino vietiniai gyventojai, bet ne miestiečiai. Todėl jie labiausiai ir rizikuoja“, - kalbėjo grybų specialistė, pridūrusi, kad dėl šalnų maistui nebetinkantys grybai būna praradę spalvą, patežę arba sukietėję.

Nors šiemet verslininkai ir skundžiasi, vis dėlto, jos žodžiais tariant, teigti, kad grybų nebuvo visai, negalima. Todėl ji šį sezoną laiko vidutinišku. Taip pat mokslininkė pridėjo, kad šiųmetė grybavimo pabaiga – niekuo neišskirtinė: dažniausiai grybautojai į mišką nebeužklysta rugsėjo pabaigoje. Tiesa, J. Rukšėnienė sakė prisimenanti ir ilgesnių grybavimo sezonų. Vėliausias jai žinomas baigėsi spalio pabaigoje.

Grybų supirkėjai skaičiuoja nuostolius

Su mokslininkės nuomone, kad grybų miškuose jau visai nedaug, sutiko Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos prezidentas Virgis Varanavičius. Jis atskleidė, kad maždaug 95 proc. grybų supirkėjų šiųmetį sezoną jau pabaigė.

Jis pažymėjo, kad verslininkams šie metai buvo labai prasti. Pašnekovo teigimu, kai kurios įmonės sezoną galėjo baigti netgi nuostolingai. „Šiemet poreikį patenkinome tik 30-čia proc. Pagal statistinį vidurkį, dar galėjome nupirkti ir perdirbti 60-70 proc. daugiau grybų. Metai įmonėms gali būti nuostolingi. Iš esmės dominuoja voveraitės. Jau eilę metų baravykų matome vis mažiau. Nežinau, gal Lietuvoje jie visai išnyks“, - svarstė grybų supirkėjų atstovas.

Pašnekovas nelinkęs manyti, kad pasirodžius pirmosios šalnoms grybų rinkti nebegalima. Vyras teigė dar negirdėjęs, kad kažkam jie būtų pakenkę. „Nemanau, kad tradiciniai grybai būna kenksmingi vėlyvą rudenį“, - sakė jis.

V. Varanavičius aiškino, kad grybų supirkėjai sezoną tradiciškai pradeda maždaug per Jonines, o pabaigia spalio 6-10 dieną. Nors beveik visi verslininkai grybų jau nebesuperka, tačiau grybautojai iš miško greičiausiai tušti dar neišeis. Pašnekovo manymu, sau prisirikti miško gėrybių vis dar galima. „Žaliuokę ar voveraitę vieną kitą gali surasti. Taip pat vienas kitas šilbaravykis ir rudeninis baravykas mėtosi. Pats neseniai po mišką vaikščiojau ir žinau, kad sau kokį krepšį galima prisirinkti. Bet kiekis yra labai mažas“, - tikino pašnekovas.

Miške šaltis jaučiamas mažiau

Galima teigti, kad pirmosios rudeninės šalnos grybų sezono visiškai neužbaigė. Lietuvos hidrometereologijos tarnybos Metereologinių prognozių skyriaus vyriausioji specialistė Izolda Marcinonienė teigė, kad šalnos į Lietuvą šiemet buvo užklydusios jau ne kartą.
Citata
Metai įmonėms gali būti nuostolingi. Iš esmės dominuoja voveraitės. Jau eilę metų baravykų matome vis mažiau. Nežinau, gal Lietuvoje jie visai išnyks.

Pirmasis šaltukas šalį pasiekė rugsėjo 8-osios naktį. O rugsėjo 26-ąją buvo fiksuotas 6 laipsnių šaltis ir paskelbta stichinė šalna. Tiesa, ir spalį kai kuriuos regionus šaltis „apkandžiojo“. Tačiau specialistės teigimu, minusinė temperatūra spalį yra normalus reiškinys.

Kita vertus, I. Marcinonienės teigimu, šaltis miške padaro kur kas mažiau žalos. Nepaisant to, sinoptikų prognozės grybautojams nieko gero nežada – paskutinai grybai visai netruks dings.