Galapagų salos – unikalių paukščių ir roplių buveinė, neatrastoji žemė mokslininkams ir turistams. Tačiau aplinkosaugininkams jau seniai neduoda ramybės salose išplitusios žiurkės. Priimtas sprendimas – daugiamilijoninę žiurkių populiaciją išnakinti iš lėktuvų mėtomais nuodais, rašo naujienų agentūra AP.

Ekvadoro aplinkosaugos specialistai jau pasirengę pradėti mėtyti pirmuosius specialiai šiai operacijai sukurtus nuodus. Iki 2020 m. planuojama iš viso išmesti 22 tonas nuodų.

Į salas žiurkės atkeliavo kartu su jūreiviais XVII a. Jos greitai išplito, spėjo išnaikinti kelias augalų, paukščių ir roplių rūšis. Tik dėl žiurkių ant išnykimo ribos atsidūrė dar dešimtis rūšių.

„Žiurkės atsiveda naują vadą kas tris mėnesius. Salose jos beveik neturi natūralių priešų, o grobio joms pakankamai. Jos ėda beveik viską“, - teigė aplinkosaugininkas Juanas Carlos Gonzalezas.

Žiurkių tankumas pasiekė kritinė ribą – 10 į kvadratinį metrą. Manoma, kad Pinzono saloje iš viso gyvena 180 mln. šių graužikių.

Aplinkosaugininkai jau privertė gyventojus atsisakyti ožkų, kačių ir kiaulių, o žiurkės bus pašalintos radikaliomis priemonėmis.

„Tai brangus, bet būtinas karas“, - pridūrė J. Gonzalezas.

Pirmasis projekto etapas kainuos apie 1,8 mln. JAV dolerių (~ 4,8 mln. Lt). Kito etapo kaina gali būti panaši.