Akciją organizuojanti Lietuvos biokuro gamintojų ir tiekėjų asociacija „Litbioma“ ir Aplinkos ministerija kviečia vilniečius nešiukšlinti aplinkos nupuoštomis eglutėmis ir prasmingai jas panaudoti. Iš šių eglučių pagamintas ekologiškas biokuras bus skirtas būstams šildyti.

Sostinės gyventojai prašomi nebereikalingas eglutes nešti į specialius akcijos atributika pažymėtus konteinerius. Jie nuo sausio 6 d. iki 14 d. vakaro stovės vilniečiams jau įprastose vietose prie stambiųjų prekybos centrų: „Rimi Hypermarket“ (Savanorių pr. 16 ir Žirmūnų g. 64), „Mandarinas“ (Ateities g. 91), „Maxima“ (Sausio 13-osios g. 2, Ukmergės g. 282, Didlaukio g. 1, Taikos g. 162a, Viršuliškių g. 30).

Akcijos organizatoriai primena, kad šie konteineriai skirti tik panaudotoms eglutėms ir kad į juos negalima mesti komunalinių atliekų. Akcijos atributika pažymėtus konteinerius aptarnaus komunalinių atliekų vežimo bendrovė „Ecoservice“. Surinkti medeliai bus vežami į biokuro gamybos ir ekologijos verslo bendrovės „Bionovus“ aikštelę, kur juos susmulkinus bus pagamintas ekologiškas biokuras.

Jis keliaus į sostinę šildančią bendrovę „Vilniaus energija“. Ji eksploatuoja didžiausią Rytų ir Vidurio Europoje biokuro katilą. Jame iš biokuro pagaminta šilumos energija sugrįš į centralizuotai šildomus būstus.

Iniciatyvos „Kalėdinė eglutė – namų šilumai“ autorius „LITBIOMA“ prezidentas Remigijus Lapinskas džiaugiasi, kad kasmet vis daugiau vilniečių įsitraukia į akciją. Pernai joje aktyviausiai dalyvavo Žirmūnų, Viršuliškių ir Justiniškių gyventojai.

Nebereikalingos kalėdinės eglutės – viena iš daugelio vietinio biokuro rūšių, kurias galima panaudoti ekologiškai energijai gaminti. Šiuo metu iš atsinaujinančių energijos šaltinių pagaminama energija šalyje sudaro, pasak Aplinkos ministerijos Aplinkos kokybės departamento direktoriaus Arūno Čepelės, 15 proc. visos suvartojamos energijos. Turime pasiekti, kad iki 2020-ųjų ji pagal Europos Sąjungos reikalavimus sudarytų 23 procentus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją