Stumbrų apsaugos ir išsaugojimo problema vis dar laukia protingo sprendimo. Šio gyvūno apsaugojimo klausimas departamento ar agentūros pastangomis-neįmanomas. Stumbro bandos popietinis desertas - plotų sąvininkams džiaugsmo nekelia.

Žmogaus pastangų dėka šie gyvūnai pateko į mūsų kraštą, o dabartinė jų karta gimė ir užaugo rajono miškuose ir tapo pilnateisiais vietovės šeimininkais. Mes turime rasti sprendimą kaip saugoti, reguliuoti ir sugyventi čia su šiuo nykstančiu pasaulyje gyvūnu, rašo Kauno aplinkosaugininkai.

Stumbrai rapsuose
 
Stumbrai kviečiuose

 

Stumbrai - į Lietuvos Raudonąją knygą įrašyti gyvūnai, gyvenantys lapuočių ir mišriuose miškuose su didelėmis aikštėmis ir pievomis. Gyvena bandomis, kuriose karaliauja vienas patinas, jį seka kelios patelės ir jaunikliai. Trimečiai patinai iš bandos išvaromi ir ima klajoti.

Jauniklius stumbrės veda gegužės-rugsėjo mėnesiais, nors kartais stumbriukai gimsta netgi žiemos pradžioje. Minta žoliniais, dažnai kultūriniais augalais, žiemą - šakelėmis ir medžių žieve. Siekiant apsaugoti žemės ūkio naudmenas stumbrai neretai nuvejami į jiems svetimas teritorijas.

Lietuvoje pastebimi Panevėžio, Kėdainių, Ukmergės rajonuose. Pavieniai iš vados išvyti patinai - įvairiuose rajonuose.