Lena Gaurilcikienė vasario 5 dieną užfiksavo, kaip Šušvės upe, Kėdainių rajone, plaukia „ledo blynai“.

Labai panašų vaizdą tądien matė ir Ieva Tvaronavičiūtė, tik visai kitoje vietoje – Šilalės rajone. „Ledo blynai“ plaukė upe, kuri vadinama Jūra.


Šis reiškinys šiemet jau buvo pastebėtas Nevėžio upėje, ties Kėdainių miestu, o toje pačioje Šušvės upėje buvo užfiksuotas užpernai.

„Orai ir klimatas Lietuvoje“ tuomet aiškino, kad tai reiškinys, susiformuojantis lėtai tekančiame arba sūkuringame vandenyje esant labai šaltam orui. Jie fiksuojami Skandinavijoje, Kanadoje ir kitur šalto klimato juostose.

„Reiškinys susiformuoja, kai atitrūkęs ledo, sniego ar kitoks gabaliukas papuola į santykinai ramią upės atkarpą, kurioje srovė suka ledą/ledus ratu. Šios srovės pamažu ledą nugludina, šis darosi apvalesnis, kol pamažu priaugdamas naujas ledo sluoksnis po sluoksnio pasiekia gražią ir apvalią formą“, – rašė jie.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją