Lietuvos hidrobiologų draugijos tarybos narys Kęstutis Skrupskelis sako, kad specifinį agurkų kvapą stintose nulemia visai Osmeroidei žuvų grupei būdingas specifinis fermentas, randamas šių žuvų odoje.

„Cheminė jo formulė sudėtinga ir vargu ar teikianti daug informacijos ne chemijos specialistams, tai trans-2 -cis-6-nonadienal'is. Iš esmės tai specifinis metanolio aldehidas, kurio angliškas pavadinimas ir atspindi jo kvapą – cucumber aldehid (agurko aldehidas, – red.past.). Grubiai tariant tai organinis junginys, kuriame angliavandenilio radikalas prisijungęs prie karbonilo grupės.

Net pats mokslinis, t. y. lotyniškas, šios žuvies pavadinimas Osmerus eperlanus byloja apie šios žuvies išskirtinumą. Graikų kalboje žodis osme = odorus reiškia stiprų intensyvų kvapą. Įdomu, kad šis kvapas nėra būdingas tik nerštiniu periodu, agurkais stintos kvepia visą savo gyvenimą. Manoma, kad kvapas būrio žuvims padeda apsisaugoti nuo tam tikrų jas medžiojančių plėšrūnų ir veikia kaip repelentas atbaidantis grobuonis“, – aiškina ekspertas.

Anot jo, nors cheminius specifinius dalykus dėl šių žuvų kvapo paaiškinti lengvai ir suprantamai sudėtinga, paprastai tariant beveikt ta pati medžiaga, tik kitos kilmės, yra ir agurkuose, todėl mūsų smegenims tie kvapai yra labai panašūs ar vienodi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją