Vartodami produktus su palmių aliejumi, vartotojai prisideda prie ekologinės katastrofos – atogrąžų miškų, vertingų gyvūnijos ir augalijos rūšių naikinimo. Dėl ekologinės katastrofos vis daugiau pasaulio šalių siekia mažinti neatsakingą palmių aliejaus naudojimą.

Pasak „Birutės Galdikas fondo“ savanorės Ievos Rauluševičiūtės, prekybos centruose rasti gaminių be palmių aliejaus yra labai sunku – daugumoje glaistytų varškės sūrelių ar net pieno mišiniuose kūdikiams yra palmių aliejaus. Be to, vartotojai net neįtaria, kad palmių aliejus etiketėse gali būti žymimas įvairiai. Dažniausiai palmių aliejus įvardijamas „daržovių aliejumi“, tačiau gali būti naudojami ir kiti vartotojui sunkiai suprantami pavadinimai. Seime vykusioje diskusijoje „Lietuva be palmių aliejaus – misija (ne)įmanoma“ savanorė pridūrė, kad dažnai pirkėjai net nežino, jog palmių aliejus naudojamas įvairiose kosmetikos ir higienos prekėse.

Iškertant atogrąžų miškus didinami alyvpalmių plotus, vergiškam darbui plantacijose išnaudojami vietos gyventojai. Todėl palmių aliejus yra pigi ir dažnai gamintojams nepamainoma žaliava.

VšĮ „Žiedinė ekonomika“ steigėjas D. Tracevičius pabrėžė, kad daugiau nei 50 proc. į ES įvežamo palmių aliejaus naudojama biodegalų pramonėje. Kadangi informacijos apie kuro sudėtį degalinės pateikti neprivalo, pildamas degalus vartotojas net nežino, kad į kuro baką įsipila ir palmių aliejaus. Pasak aplinkosaugininko, spręsti palmių aliejaus degaluose klausimą turi įstatymų leidėjai ir atsakingos valdžios institucijos.

Siūloma išnagrinėti Europos šalių gerąsias praktikas – Prancūzijoje, Olandijoje ir Norvegijoje palmių aliejaus naudojimas degalams pradėtas riboti. Prancūzijos parlamentas panaikino valstybės paramą palmių aliejaus naudojimui, o sprendimą apskundus, Prancūzijos konstitucinis teismas nusprendė, kad tai yra teisėtas sprendimas, nes palmių aliejaus naudojimas skatina atogrąžų miškų kirtimus ir pelkių sausinimą. VšĮ „Žiedinė ekonomika“ renginyje savo įžvalgomis dalijosi Seimo nariai, Aplinkos, Energetikos ir Žemės ūkio ministerijų atstovai. Taip pat dalyvaus nevyriausybinių organizacijų „Fridays for Future“, „B. Galdikas fondas“, Aplinkosaugos koalicijos, Žaliosios politiko instituto, Lietuvos vartotojų instituto atstovai. Seime taip pat buvo galima pamatyti žurnalistės Viktorijos Mickutės virtualios realybės dokumentinį filmą „Palmių aliejaus prakeiksmas“ bei meninę instaliaciją apie palmių aliejaus žalą aplinkai.