Šiltėjantys vandenynai ir tirpstantis jūrų ledas didžiausią įtaką turi grenlandiniams ruoniams, kurie yra pagrindiniai kanadiečių kasmetės medžioklės taikiniai, praneša BBC.

JAV Duko universiteto mokslininkai nustatė, kad jūros ledynai ruonių veisimosi vietose per pastaruosius 30 metų traukėsi maždaug 6 proc. per dešimtmetį.

Pasak mokslininkų, tikėtina, jog pastaraisiais metais žuvo ištisos jauniklių vados.

Šios rūšies gyvūnų yra ganėtinai daug, tačiau, anot ekspertų, jų ateitis priklauso nuo to, kaip jie sugebės prisitaikyti prie naujų klimato sąlygų.

"Dauguma Arkties jūros ledo ir klimato pokyčių studijų buvo sukoncentruotos į kasmetį ledo minimumą rugsėjo mėnesiais, - sakė tyrimui, kuris paskelbtas žurnale "PloS One", vadovavęs Duko universiteto mokslininkas Deividas Džonstonas (David Johnston). - Tačiau šie gyvūnai veisimosi metu naudojasi jūros ledu vasario ir kovo mėnesiais. Tyrimų, kas vyksta tuo metu, atlikta labai mažai".

Pagrindinė veisimosi teritorija yra Šv. Lauryno įlankoje prie rytinės Kanados pakrantės, besitęsianti į šiaurę palei Niufaundlendo regioną.

Remiantis 2007 m. Kanados vyriausybės pranešimo išvadomis, pietinėje įlankos dalyje dėl netinkamo ledo žūsta daug ruonių. Pranešime teigiama, jog netinkamas ledas buvo 1998, 2000, 2002, 2005, 2006 ir 2007 metais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją