„Tai yra reiškinys, turintis netgi atskirą pavadinimą tarptautiniame debesų atlase. Reiškinys anksčiau vadinosi angl. fallstreak hole (arba hole punch cloud), tačiau 2017 metais tokiems debesims buvo suteiktas lotyniškai cavum vardas, kuris reiškia tuščiaviduris debesis.

Jeigu esat atidus žmogus ir ilgametis mūsų sekėjas, tuomet tikrai pamenate, kad cavum debesis jau ir anksčiau bent kelis kartus buvo užfiksuotas mūsų šalyje. Neabejojame, kad jis Lietuvos danguje būna gerokai dažniau, tiesiog žmonės nenufotografuoja ir nepasidalina kadru Orų entuziastų grupėje“, – rašė „Orai ir klimatas Lietuvoje“ specialistai.

Anot jų, šis reiškinys susiformuoja dėl žmonių veiklos – kylančių arba besileidžiančių orlaivių, kurie kerta vientisą nestorą drėgno oro sluoksnį.

„Skylės atsiranda dėl debesyse esančių peršaldytų vandens lašelių, kurie orlaiviui greitai praskridus labai greitai išgaruoja/užšąla. Cavum centre dar matomi ir virga debesys t.y. krentantys bet žemės nepasiekiantys krituliai. Žinoma, detalesnis viso to paaiškinimas skamba truputį sudėtingiau, bet tai jau tiems, kurie nori gilintis daugiau.

Ir nors cavum susiformuoja dėl plonus debesis „praduriančių“ orlaivių, tačiau tai nereiškia, kad debesis yra koks nors pavojingas ar „cheminis“. Na gerai, jis yra cheminis, nes sudarytas iš begalės H2O molekulių, visai kaip ir didžioji dalis jūsų kūno“, – aiškino „Orai ir klimatas Lietuvoje“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją