Vieną ūkanotą spalio vakarą, sėdau prie darbo stalo ir įsijungiau mikroskopą nusiteikęs tęst darbus su naujai surinkta vabalų medžiaga.

Įjungęs mikroskopo video kamerą iš kompiuterio gavau prašymą pakišti plokščią daiktą po objektyvu, kad jis galėtų susifokusuoti.

Neseniai, prie padėkos, buvau gavęs rožių puokštę. Nors gėlių nemėgstu, bet šias pamerkiau iš pagarbos. O tada jos stovėjo taip strategiškai arti manęs, kad ištiesęs ranką, nuskyniau vieną lapelį ir pakišau mikroskopui.

Buvau maloniai nustebintas, kai ekrane pamačiau judančius padarėlius. Baigęs fokusuoti kamerą, kompiuteris rodė kelis nerangiai ropojančius „kulverstukus“ su juodomis dėmėmis ant kiekvieno šono. Pagal skalę, padarai buvo vos didesni nei 0,2 mm.

Jų morfologija (išorės požymiai) leido suprasti, kad tai voragyviai - tiksliau erkutės. Ir nereikia manyti, kad vieninteliai šioje planetoje erkėmis vadinami padarai siurbia kraują! Šios erkutės minta augalų syvais. Pasklaidęs literatūrą nesunkiai nustačiau, kad tai Tetranychus urticae lietuviškai - voratinklinė erkutė.

Ekologiškai plastiškas padarėlis, galintis maitintis galybe augalų rūšių ir gyventi įvairiuose klimato juostose.

Ir taip, tiesa - jus galite užkrėsti savo kambarinius augalus šiais parazitais. Todėl būkite atsargūs ir įdėmiai apžiūrėkite kiekvieną perkamą augalą.

Štai, ką apie šias erkutes laiške man papasakojo dr. Hernikas Ostrauskas:

„Voratinklinių erkių rūšis Tetranychus urticae registruota ne tik Lietuvoje, bet ir kaimyninėse Europos šalyse. T. urticae - polifagai, augalu kenkėjai, visur paplitę ir neįtraukti į karantininius sąrašus. Tad tik patys augalų augintojai kontroliuoja įprastų kenkėju plitimą, naudodami integruotas apsaugos priemones ir dažniausiai sėkmingai (Raudonis L. Comparative toxicity of spirodiclofen and lambdacihalotrin in Tetranychus urticae, Tarsonemus pallidus and predatory mite Amblyseius andersoni in a strawberry site under field conditions. Agronomy research, 2006, 4: 317-322).

Parduotuvės neizoliuotos ir įprasti kenkėjai gali lengvai patekti iš aplinkos, juolab voratinklinės erkės puikiai jaučiasi vejose. Antra, pirkėjai nesisaugo – nekeičia rūbų ir avalynes įeidami iš lauko į parduotuvės vidų. Trečia, skintos gėlės skirtos trumpalaikiam naudojimui ir dažniausiai pirkėju likviduojamos kartu su visais įprastais kenkėjais, kurie į bustą gali patekti ir pro atdarus langus su vėju. Ketvirta, tikri augalų augintojai žino, ką daryti - kaip apsisaugoti nuo ligų sukelėjų ir kenkėjų. Su geriausiais linkėjimais - Henrikas Ostrauskas“.

O čia trumpas vaizdelis pro mikroskopą: