Penktadienį didele balsų dauguma priimtoje rezoliucijoje Europos Parlamentas ragina skirti didesnį dėmesį ekosistemų atkūrimui ir išsaugojimui. Europarlamentarai ragina įtraukti šį tikslą į visas ES politikos sritis, taip pat išnagrinėti galimybę sukurti ES aplinkosaugos pajėgas.

Sveikindamas naują ES biologinės įvairovės strategiją, Parlamentas apgailestauja, kad kol kas ES nepasiekė savo išsikeltų tikslų. Parlamentas primena Biologinės įvairovės konvencijos reikalavimą iki 2020 m. atkurti 15 proc. nualintų ekosistemų ir siūlo nustatyti gerokai ryžtingesnį tikslą, atsižvelgiant į šalių gamtines sąlygas.

Europarlamentarai kviečia įtraukti biologinės įvairovės aspektą į visas ES politikos sritis, skatinti šios srities tyrimus, geriau kontroliuoti aplinkosaugos teisės aktų įgyvendinimą, taip pat išnagrinėti galimybę sukurti ES aplinkosaugos pajėgas.

Pabrėžiama, kad bet koks ekonomikos modelis, pagal kurį biologinė įvairovė nėra tinkamai apsaugota, yra neperspektyvus". Europarlamentarai priduria, kad "ekosistemų ir biologinės įvairovės atkūrimo veiksmai suteikia nemažai galimybių kurti naujus įgūdžius, darbo vietas ir verslą".

"Ekonomistai konstatuoja, kad dėl biologinės įvairovės nykimo kasmet prarandame 3 proc. BVP. Tai ES sudaro apie 450 milijardų eurų, todėl 5,8 milijardų eurų investicija į "Natura 2000" programą yra geras sandėris", teigė pranešėjas Gerben-Jan Gerbrandy.

Europarlamentarai pažymi, kad ES bendrosios žemės ūkio politikos (BŽŪP) paskirtis nėra vien tik maisto tiekimas ir kaimo plėtra, bet ir biologinės įvairovės išsaugojimas. Jie ragina visas BŽŪP išmokas susieti su griežtais biologinės įvairovės ir ekosistemų išsaugojimo reikalavimais. Parlamento įsitikinimu, ūkininkams turi būti kompensuojama už viešųjų gėrybių, tokių kaip biologinė įvairovė, teikimą. Savo ruožtu siūloma iki 2020 m. atsisakyti tokių ES subsidijų, kurios kenksmingos aplinkai.

Ši rezoliucija buvo priimta 414 balsų už, 55 prieš ir 64 susilaikius.

-Gamtosauga-

Ekologiškas ūkininkavimas padeda apsaugoti dirvožemį, taupo vandens išteklius. Auginimo metu vartojama mažiau pesticidų, herbicidų ir kitų cheminių medžiagų, kurios teršia aplinką. Bet kokie jo ekologiško ūkininkavimo skatinimo būdai ir metodai yra žingsnelis pirmyn aplinkos taršos mažinime ir bioįvairovės išsaugojime.