Skuodo rajone – 850 kilometrų melioracijos griovių, kurių būklė kasmet prastėja. Tai – valstybės turtas. Sovietmečiu grioviai kasmet būdavo nušienaujami, iškertami krūmai. Dabar per metus jų priežiūrai skiriama maždaug apie 200 tūkst. eurų, kurių, pasak specialistų, pakanka sutvarkyti vos apie dešimt kilometrų griovių. Apleistuose grioviuose jau šeimininkauja bebrai. Jų populiacija gausėja.

„Anksčiau bebrai mėgdavo vietas, kur yra statybinės medžiagos, kur jiems lengviausia, bet dabar jau matom, kad jie yra labai kūrybingi, panaudoja bet kokius nešmenis, panaudoja žolę ir nebūtinai griovys turi būti apaugęs krūmais“, – sakė Skuodo rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjas Rimvydas Daukšas.

Kai kuriuose grioviuose – bebrų užtvankos kas penkiasdešimt metrų. Kylantis vanduo dėl neveikiančios drenažų sistemos, grasina užlieti pasėlius.

Pasak specialistų, uždumblėjusią sistemą sutvarkyti kainuoja tris kartus brangiau nei melioracijos griovių priežiūra. Su bebrais kovoja medžiotojai, tačiau medžioti juos galima tik nuo balandžio iki rugpjūčio vidurio.

Blogiausia, pasak R. Daukšo, kad dvi ministerijos – aplinkos ir žemės ūkio, – neturi vienodos pozicijos bebrų klausimu.

„Kaip teigia aplinkos ministerija, vienas iš ES reikalavimų yra tas, kad bebrams turėtų būti užtikrintos pakankamai geros sąlygos gyventi pas mus, kadangi Europoje šių gyvūnų mažėja. Kita vertus, mes turėtumėm apsispręsti, ar mes tikrai turim suteikti bebrams sąlygas ir aukoti žemės ūkio dalį?“ – kalbėjo R. Daukšys.

Kol kas Skuodo rajono savivaldybė pati bando gelbėti valstybės turtą ir ieško ūkininkų, kurie melioracijos grioviuose iškirstų krūmus, o jų išvežimu pasirūpintų pati savivaldybė.