Pasiutligės likvidavimo programos įgyvendinimui Lietuvoje Europos Komisija (EK) teikia neatlygintiną paramą, ji finansuoja iki 50 % vakcinos įsigijimo ir išmėtymo išlaidų. Koordinuojant EK, vakcinacija nuo pasiutligės 2006 metais buvo pradėta vykdyti visose Baltijos šalyse, o nuo 2007 m. – ir Kaliningrado srityje. Ji bus vykdoma penkerius metus ir dar dvejus metus nuo paskutinio užregistruoto šios ligos atvejo. Siekiant užtikrinti kovos su pasiutlige efektyvumą, visos Baltijos regiono valstybės vienu metu vykdo vakcinaciją ir koordinuoja tarpusavio veiksmus.

VMVT kovai su šia liga skiria ypatingą dėmesį. Pagal parengtą daugiametę pasiutligės likvidavimo programą, nuo 2006 metų kasmet – pavasarį ir rudenį visoje Lietuvos teritorijoje iš lėktuvų mėtomi jaukai su vakcina.
„Susirgimų pasiutlige mažėja. Per šių metų sausio – kovo mėnesius Lietuvoje nustatyta 15 atvejų, tuo tarpu per 2008 m. atitinkamą laikotarpį jų buvo užfiksuota 21, per pirmąjį 2007 m. ketvirtį – 195. Labai svarbu ir toliau tęsti pasiutligės likvidavimo programos įgyvendinimą. Rezultatai iš tikrųjų džiuginantys. Praėjusiais metais mūsų šalyje šios ligos atvejų sumažėjo net 7 kartus, 15 – je respublikos rajonų ji net nebuvo užregistruota Tai rodo, kad lėšos naudojamos efektyviai, o VMVT specialistų kryptinga veikla leidžia tikėtis, kad Lietuva artimiausioje ateityje nugalės šią itin pavojingą žmonėms ir gyvūnams ligą“, – teigė VMVT Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus Vyriausiasis veterinarijos gydytojas Antanas Paliutis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją