„Maždaug 3,5 km atstumu nuo Preilos paplūdimio aptikome senokai į krantą išmestą ruoniuką. Keista, kad paskambinus 112 pareigūnai sakė nesantys apie tai informuoti. Panašu, kad poilsiautojams trūksta pilietiškumo“, - rašė skaitytoja, pridėjusi, kad nugaišęs ruonis kėlė šleikštulį.

Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė Aušra Feser GRYNAS.lt pasakojo, kad pamatę ruonius žmonės dažnai tiesiog per daug panikuoja.

„Dabar jų banga jau praėjo ir jų jūra išmeta labai mažai, o pavasarį išmesdavo labai daug. Dažnai žmonės panikuodavo ir puldavo jų gelbėti, kai jie tiesiog būdavo sau ant kranto. Taip žmonės sukeldavo gyvūnams dar didesnį stresą“, - aiškino A. Feser.

Tuomet ruoniukai, anot pašnekovės, keliavo į Jūrų muziejų: „Jeigu mums pranešdavo ir pasižiūrėdavome, kad yra jauniklis, veždavome juos į Jūrų muziejų, tačiau dabar jie yra užaugę ir jau tikrai nebe jaunikliai. Dabar poilsiautojams, pamačiusiems ruonį, reikėtų laikytis kuo atokiau, nebent jis yra sužeistas. Jeigu matosi, kad yra kraujo, tuomet yra kitas reikalas, tačiau jeigu yra sveikas, nereikia kelti jam streso ir jis pats išplauks. Ruoniai būna ant kranto, jie juk ne žuvys yra.“

Nors pavasarį nemažai ruoniukų buvo išmetama į krantą, pasak A. Feser, metai nebuvo labai išskirtiniai: „Iš tiesų šį pavasarį buvo nemažai ruoniukų, jie ir kandžiojosi. Mūsų gamtininkai net su pirštinėmis juos imdavo ir veždavo į Jūrų muziejų ir gelbėdavo. Tačiau šie metai nebuvo neįprasti. Pastaruoju laiku jų atsiranda kasmet.“

O jei manote, kad gyvūnui iš tiesų reikia pagalbos arba jis nugaišęs, skambinkite bendruoju pagalbos telefonu 112. Pareigūnai privalo jais pasirūpinti.

Tačiau GRYNAS.lt skaitytoja Jurgita, perskaičiusi jau išpublikuotą šį tekstą, kreipėsi į redakciją, sakydama, kad žmonės tikrai informuoja atsakingas institucijas apie nugaišusius ruonius, tačiau niekas į šiuos pranešimus nereaguoja.

„Melas, kad žmonės neskambina 112 telefonu ir neinformuoja. Aš su šeima vaikščiojau prieš savaitę paplūdimyje ir nedelsdami paskambinome 112. Tiksliai pasakėme koordinates. Šiek tiek vėliau susitikę su draugais jiems papasakojome apie radinį. Ir likome labai nustebę sužinoję, kad šis nugaišęs ruonis pūva jau nuo liepos pradžios, nes jie tuomet jį pamatė pirmą kartą ir taip pat pranešė 112. Labai gaila, kad meluojama ir neigiami žmonių pranešimai“, - laiške redakcijai rašė pasipiktinusi skaitytoja.

Neringos savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo ir statybos skyriaus vyriausiąjį specialistą Viktorą Kolokšanskį nustebino moters skambutis, kuri primygtinai reikalavo gelbėti ruonį. „Pamatė ramiai besišildantį ruonį pliaže ir puolė skambinėti tarnyboms, neva jį reikia gelbėti. O kam? Atplaukė gyvūnas pailsėti, išlipo į krantą. Žmonės nesuvokia, kur pateko: Neringa yra tikras laukinių gyvūnų safaris“, - tuomet kalbėjo specialistas.