LRT RADIJO klausytojas Vytautas domisi, ar, atėjus naujam sezonui, žmonės turėtų valyti inkilus. „Gal paukščiai tą darbą atliks patys?“ – klausia jis.

A. Kulbis sako, kad inkilų valymas yra vienas iš paukščių globos būdų, kurį dažniausiai pamirštame. „Inkilus reikia valyti dėl to, kad dauguma paukščių kasmet krauna vis naują lizdą. Jeigu inkilą atidarysime, galime jį rasti užpildytą. Taip pat kartais inkiluose įsiveisia įvairūs parazitai, kurie gali pakenkti ir jaunikliams, ir patiems paukščiams. Tokiu atveju reikėtų ne tik išimti inkilo turinį, bet ir atlikti dezinfekciją. Jokiu būdu negalima to daryti cheminėmis medžiagomis“, – pasakoja A. Kulbis. Jis siūlo, nuėmus dugną lizdą perlieti verdančiu vandeniu. Taip bus išnaikinti dauguma parazitų.

Anot A. Kulbio, renkantis naują inkilą, reikėtų patikrinti, ar jis atidaromas. Jei inkilas sukaltas vinimis, reikėtų pasižiūrėti, ar įmanoma tas vinis išimti. „Inkilus valyti rekomenduojama rudenį, kai jau paukščiai išskridę, arba labai anksti pavasarį, kai paukščiai dar negrįžę. [...] Dabar galima valyti ir paukščiai suspės grįžti į švarų inkilą. Vieninteliai paukščiai, kurie patys valosi lizdą – varnėnai. Jie yra tikri švaruoliai. [...] Bet valyti reikėtų visus inkilus, nes nežinia, kokie paukščiai juose gyveno“, – pataria A. Kulbis.